Η επιδερμίδα κατα την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι. Το πέρασμα του χρόνου και η ορμονική γήρανση προκαλούν αλλαγές στην υφή και την όψη του δέρματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι γυναίκες στη χώρα μας μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 46-49 ετών κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες θα περάσουν αρκετά χρόνια στην προ- και μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, βιώνοντάς την με μοναδικό τρόπο η κάθε μία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ;

Οι εξάψεις αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα κατά την εμμηνόπαυση. Η διάρκεια τους είναι 3 με 5 χρόνια και τις συναντάμε στα 2/3 των γυναικών. Πολλές γυναίκες επίσης εκφράζουν παράπονα για διάφορα συμπτώματα. Αϋπνία, πονοκέφαλος, διαταραχές ύπνου, μνήμης και συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και άγχος είναι τα πιο συνήθη.

Ακόμη τα χαμηλά επιπέδα των οιστρογόνων έχουν την ευθύνη για  ξηρότητα κόλπου, διαταραχές στην ούρηση, μεταβολές στη libido, αύξηση βάρους, υπερβολική κόπωση, κατάθλιψη, ευαισθησία μαστών, αρθραλγίες.

Επίσης, στο δέρμα οι κυριότερες μεταβολές είναι η ξηροδερμία, τα σημάδια της ηλικίας, οι ρυτίδες ή ακόμα και ακμή. Οι βαθιές ρυτίδες έχουν άμεση σχέση με τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. Η επιβράδυνση της μικροκυκλοφορίας στο δέρμα κάνει το δέρμα πιο ατροφικό. Το πιο λεπτό δέρμα συνακόλουθα είναι πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία κι εμφανίζει πιο εύκολα κηλίδες.

 ΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ;

1). Αφαίρεση μακιγιάζ κάθε βράδυ

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ, πρέπει να καθαρίζετε σε βάθος την επιδερμίδα σας για να απομακρύνετε, νεκρά κύτταρα, σκόνη και τους ρύπους.

2). Σωστή ενυδάτωση

Η ενυδάτωση σε αυτή την ηλικία παραμένει ένα κρίσιμο βήμα στην καθημερινή φροντίδα ομορφιάς. Μπορείτε να επιλέξετε κρέμες πλούσιας σύνθεσης, μάσκες, ορούς , βιταμίνη C.

3). Χρήση αντηλιακού

Οι ακτίνες UV –ιδίως οι UVA– επιταχύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας και την ανάπτυξη κηλίδων. Σημαντική σημείωση: Το αντηλιακό πρέπει να το εφαρμόζουμε όλες τις ημέρες του χρόνου!

4). Φροντίδα ακμής

Οι ορμονικές διακυμάνσεις της περιεμμηνόπαυσης  είναι αιτία ακμής σε μερικές γυναίκες. Εάν παρουσιάσετε σπυράκια, μην σπεύσετε να προμηθευτείτε κάποιο προϊόν για την ακμή. Πολλά από αυτά είναι υπεύθυνα για  υπερβολική ξηρότητα στο δέρμα καθώς είναι προϊόντα για την ακμή των νέων. Στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες πολλές φορές το παχύ νεανικό δέρμα έχει άλλη συμπεριφορά από το εμμηνοπαυσιακό δέρμα.

5). Τακτική άθληση

 Να γυμνάζεστε συστηματικά. Η συχνή άσκηση τονώνει τους μυς, καταπραΰνει το στρες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία φθίνει με την ηλικία. Επιπρόσθετα η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα το κάνει να δείχνει πιο λαμπερό και πιο υγιές. Σημαντική σημείωση: Αμέσως μετά την άθληση είναι απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός και η περιποίηση του προσώπου μας.

6). ΕΙΔΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ

 Για τη σύσφιγξη του δέρματος μια επιλογή είναι η μεσοθεραπεία (με υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C), οι ραδιοσυχνότητες, το fractional laser. Αντίστοιχες επιλογές είναι και η βαθιά ενυδάτωση με PRP, το dermapen,  το lipofilling στο πρόσωπο. Επίσης η αφαίρεση κηλίδων σε χέρια και πρόσωπο με laser ανανεώνει την εικόνα της επιδερμίδας θεαματικά.

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (botox, dysport) παραλύουν προσωρινά τους μυς και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε αυτή την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σε μέτωπο, μεσόφρυο και στο «πόδι της χήνας». Οι υπάρχουσες ρυτίδες σταματούν να βαθαίνουν και εμποδίζεται ο σχηματισμός νέων. To botox έχει διάρκεια περίπου 4 μήνες.  Η σύσταση είναι για επανάληψη της θεραπείας μαζί με τη συνδυαστική χρήση fillers (υαλουρονικό οξύ κ.ά.).

Τα fillers υαλουρονικού οξέος τα χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε ελλείμματα στον όγκο του προσώπου που κάνουν εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου. Η εμφάνιση αυτή είναι πιο φανερή με την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Δεν είναι θέμα επιδερμίδας δηλαδή.  Ωστόσο πρέπει να το ξέρουμε καθώς χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση.

Τελικά το σημαντικό με την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση είναι ότι γερνά πιο αργά σε σχέση με άλλα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι η έγκαιρη εφαρμογή μεθόδων αντιγήρανσης είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος.

 Πηγή: kazakos-derma.gr

   

   Κατηγορία: Καλλωπισμός, Υγεία