ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ!

Το αλάτι είναι μία απλή χημική ένωση που αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο και κατέχει περίοπτη θέση στις γεύσεις που επιλέγουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας.

Εκτός όμως από το ότι δίνει γεύση σε κάθε μας πιάτο, είναι απαραίτητο και για τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο!

Τι είναι αυτό που κάνει το αλάτι ωφέλιμο;

Το σώμα για να λειτουργήσει χρειάζεται νάτριο, και το αλάτι αποτελεί την καλύτερη πηγή για αυτό! Το νάτριο ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών των διαδικασιών στον οργανισμό, δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα αλατιού. Αντίθετα μάλιστα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το νάτριο ως ηλεκτρολύτης και η χρησιμότητά του στη γυμναστική

Όσοι γυμνάζονται συνήθως χρειάζονται περισσότερο αλάτι από τον μέσο άνθρωπο, καθώς χάνεται αρκετή ποσότητα νατρίου μέσω της εφίδρωσης από την άσκηση. Μάλιστα, όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου αποβάλλεται.

Όταν η ποσότητα νατρίου που χάνεται μέσω της άσκησης δεν αναπληρώνεται σωστά, τότε οι αθλητές κινδυνεύουν να υποφέρουν από κράμπες και μυϊκούς τραυματισμούς, ενώ δεν γίνεται καλή αποκατάσταση.

Όλες οι τροφές κρύβουν μικρή ή μεγάλη ποσότητα νατρίου, ανάλογα φυσικά και με τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής που ακολουθούμε.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει εκτός από κατακράτηση υγρών στο σώμα, και αυξημένη αρτηριακή πίεση, προβλήματα στα νεφρά, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά και εξασθένιση της μνήμης.

Το αλάτι μπορεί να έχει είτε επιβλαβείς, είτε ευεργετικές ιδιότητες στο οργανισμό μας, ανάλογα και με την αναλογία νατρίου και καλίου που προσλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Πολλές φορές μάλιστα, η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να ευθύνεται περισσότερο για την υπέρταση σε σχέση με την αυξημένη πρόσληψη νατρίου. Μια ενδεχόμενη ανισορροπία μεταξύ καλίου και νατρίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρταση.

Πηγή: saridakispharmacy.gr

   

   Κατηγορία: Διατροφή, Υγεία