Βασικοί κανόνες διατροφής κατοικίδιων.

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική και ψυχική υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας. Παρόλα αυτά υπάρχουν πέντε βασικά συστατικά που πρέπει να έχει κάθε ισορροπημένη τροφή ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής τους  και αυτά είναι:

Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Τα πρώτα 3 παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το κατοικίδιό σας για  ανάπτυξη, πέψη, ρύθμιση θερμοκρασίας και φυσικά δραστηριότητα.

Παρόλο που οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία δεν έχουν διατροφική αξία, είναι απαραίτητα για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

 

Σκύλος vs Γάτα

Όσο διαφορετικές είναι οι γάτες από τους σκύλους, άλλο τόσο είναι και οι διατροφικές τους ανάγκες.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα και χρειάζονται δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες. Η γάτα σας δεν πρέπει να γίνει χορτοφάγος, επειδή χρειάζεται αμινοξέα όπως η ταυρίνη, η αργινίνη, η μεθειονίνη και η τυροσίνη που προέρχονται από ζωική πηγή. Η τροφή που πρέπει να επιλέγετε για τη γάτα σας πρέπει επίσης να περιέχει λίπος, το οποίο παρέχει ενέργεια και βιταμίνες Α, D και Ε.

Αντίθετα στους σκύλους, ενώ το κρέας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους,  μπορούν επίσης να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά από δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές χωρίς κρέας δεν συμπληρώνουν απλά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Μια συχνή και πολύ σημαντική απορία (ανησυχία) που έχει ένας μέσος ιδιοκτήτης κατοικίδιου είναι «Πώς επιλέγω μια καλής ποιότητας τροφή για το κατοικίδιό μου;»

Παρόλο που κάθε οργανισμός έχει ξεχωριστές ανάγκες, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν επιλέγετε μια τροφή για το κατοικίδιό σας.

1.     Περιεκτικότητα και προέλευση  πρωτεϊνών Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κυττάρων, την αποκατάσταση των μυών και τη γενική συντήρηση του σώματος. Αποτελεί το βασικό συστατικό μιας καλής τροφής και θα πρέπει να βρίσκεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 20-26% στον ενήλικο σκύλο και 30-40% στη γάτα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η προέλευσή της. Μια καλής ποιότητας τροφή θα πρέπει να περιέχει φρέσκο κρέας και όχι υποπροϊόντα ή παράγωγά του, τα οποία είναι πιο δύσκολο να πέψει το ζώο.

2.     Περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα

Τα διαιτητικά λίπη προέρχονται από ζωικά λίπη ή από έλαια  σπόρων. Αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας. Ανά γραμμάριο, τα λίπη έχουν τουλάχιστον διπλάσια ενέργεια από τις πρωτεΐνες  ή τους υδατάνθρακες, ενώ παρέχουν τα  απαραίτητα ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα ενός σκύλου ή μιας γάτας δεν παράγει από μόνο του. Επιπλέον κάνουν το φαγητό τους πιο νόστιμο. Θα πρέπει να καλύπτουν το 15-20% στους ενήλικους σκύλους και το 20-30% στις ενήλικες γάτες των ημερήσιων αναγκών τους σε θερμίδες.

3.   Ποσοστό υδατανθράκων

Τα σαρκοφάγα ζώα αντλούν τα αποθέματα ενέργειάς τους από το λίπος του κρέατος, οπότε δεν χρειάζονται πολλούς υδατάνθρακες όπως τα παμφάγα. Στην πραγματικότητα όσο πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά υδατανθράκων σε μια τροφή, τόσο καλύτερα για το ζωάκι σας! Ποσοστά κάτω του 40% θεωρούνται αποδεκτά ως “χαμηλοί υδατάνθρακες”, ενώ κάτω του 30% είναι το βέλτιστο δυνατό εύρος. Αν η ετικέτα της τροφής που ταΐζετε δεν αναφέρει ξεκάθαρα το ποσοστό των υδατανθράκων ελέγξτε τη σύνθεσή της. Αν στα πρώτα 10 συστατικά υπάρχουν αρκετά σιτηρά (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι ή βρώμη), τότε το ποσοστό είναι άνω του 40%.

4.   Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή τους. Εάν ταΐζετε το κατοικίδιο ζώο σας με μια ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, θα λάβει όλα όσα χρειάζεται.

Τα συμπληρώματα βιταμινών συνήθως δεν χρειάζονται εκτός εάν ο κτηνίατρός σας τα συνταγογραφήσει για τη θεραπεία κάποιας ανεπάρκειας. Στην πραγματικότητα, η υπερφόρτωση βιταμινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

 

TIP

Υλικά, όπως πρωτεΐνη σόγιας, τεχνητές χρωστικές ή αρωματικές ουσίες, ενισχυτές γεύσης, συντηρητικά, μεταλλαγμένα συστατικά, σιτάρι και γλουτένη καλαμποκιού δεν έχουν θέση στις ποιοτικές ζωοτροφές. Τσεκάρετε την ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά της τροφής και αν δείτε ότι αυτή περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάποια από τα παραπάνω, τότε καλό είναι να μην τη δίνετε συστηματικά στο ζώο σας, ακόμα και αν η τιμή της είναι δελεαστική.

 

Πηγή: peifasyn.gr

   

   Κατηγορία: Διατροφή, Κτηνιατρικά Νέα