ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ


Οι ισχυροί πόνοι περιόδου είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες του ηλικιακού φάσματος 14-40 ετών. Επαναλαμβάνονται κυκλικά, κάθε μήνα και συνήθως διαρκούν 1-2 ημέρες.


Η αιτιολογία των πόνων αυτών είναι πολύπλευρη και πολυμορφική. Ιατρικά αποδίδεται στην ενδομητρίωση, ενώ υπάρχει συσχετισμός και με γενετική προδιάθεση. Αποδεδειγμένα, οι πόνοι περιόδου είναι αυξημένοι σε γυναίκες με μικρότερο κύκλο σε σχέση με αυτές με μεγαλύτερο κύκλο, καθώς οι πρώτες παρουσιάζουν περισσότερες ημέρες εμμήνου ρύσης, άρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Οι πόνοι της περιόδου έχουν πολλές συνέπειες για τη γυναίκα. Πρωτογενώς οι γυναίκες αυτές έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής στις συγκεκριμένες μέρες, οι οποίες όμως αναλογούν περίπου στο 3-5% της συνολικής διάρκειας της ζωής τους. Δευτερογενώς, προκαλούν κοινωνικό και οικονομικό κόστος, καθώς υπολογίζεται ότι η απώλεια εργατοωρών αντιστοιχεί σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Για την αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου, η θεραπεία της αιτίας απαιτεί διερεύνηση και καταπολέμηση κυρίως μέσω ορμονοθεραπείας ή χειρουργικού χειρισμού. Η φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα ανακουφίζει μεν, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία θα πρέπει να συζητηθεί με το θεράποντα ιατρό και να εξατομικεύεται.

Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση παυσίπονων (Ponstan, Nurofen, Depon) ή σπασμολυτικών (Buscopan), όμως με όλα τα παραπάνω υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών ή αλληλεπιδράσεων. Συχνά λοιπόν, οι γυναίκες επιλέγουν παραδοσιακές μεν, αποτελεσματικές δε μεθόδους.

Μια κλασική συμβουλή που δίνουν οι μαμάδες προς τις κόρες τους είναι η εφαρμογή θερμότητας τοπικά, με ζεστά μαντήλια, φρεσκοσιδερωμένες πετσέτες ή θερμοφόρα. Η θερμότητα δρα σπασμολυτικά και μυοχαλαρωτικά στον πόνο και γι’αυτό προσφέρει ανακούφιση.

Βέβαια είναι πρακτικά αδύνατο να κυκλοφορεί μια γυναίκα σήμερα με μια θερμοφόρα κάτω από τα ρούχα της, ενώ τα ζεστά μαντίλια έχουν πολύ μικρή χρονική διάρκεια.

Τη λύση μπορούν να δώσουν τα αυτοκόλλητα θερμικά επιθέματα όπως το Pingutherm, που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Τοποθετούνται εύκολα πάνω στην πρώτη στρώση ρούχων (φανελάκι, t-shirt, εσώρουχο) χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Έχουν διάρκεια 12 ώρες, είναι άοσμα, ελαφρά και απολύτως αόρατα κάτω από τα ρούχα. Είναι ασφαλή, δεν προκαλούν ερεθισμό ή αλλεργία και δρουν αποτελεσματικά κατά των πόνων της περιόδου, αλλά και σε όποια άλλη περίπτωση πόνου αντιμετωπίζεται με θερμότητα τοπικά, π.χ. οσφυαλγία, αυχεναλγία, ψύξη κ.α. Κάθε συσκευασία περιέχει 3 επιθέματα μιας χρήσης.

 

Μαρία Σκούρτη

Φαρμακοποιός

   

Ετικέτες: ,

   Κατηγορία: Διάφορες Ειδήσεις, Υγεία