Έρευνα αποκαλύπτει είδος αντισωμάτων για το Αlzheimer

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν είδος αντισωμάτων σε ποντίκια που μπλοκάρει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αlzheimer, ανοίγοντας δυνητικά νέο δρόμο στη θεραπεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αντισώματα απέκλεισαν την πρωτεΐνη Dkk1 που με τη σειρά της σταματά τη δημιουργία αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του Alzheimer, αναφέρουν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘Journal of Neuroscience’.

Όταν συσσωρεύεται η πλάκα οδηγεί σε απώλεια σύνδεσης μεταξύ νευρώνων στον ιππόκαμπο, που χειρίζεται τη μάθηση και τη μνήμη.

Η ερευνήτρια Patricia Salinas, από το University College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα ότι η στόχευση της πρωτεΐνης Dkk1θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική αγωγή για την προστασία των συνάψεων έναντι της τοξικής επίδρασης της β αμυλοειδούς και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυξάνουν την ελπίδα για αγωγή και ενδεχομένως για πρόληψη της νοητικής εξασθένησης στην αρχή της νόσου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μόνο σε ποντίκια και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν αφορά και τους ανθρώπους.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι εγκέφαλοι που υποβλήθηκαν σε αυτοψία, ανθρώπων με Alzheimer, είχαν υψηλοτέρα επίπεδα Dkk1, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την αιτία

Η νέα έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι τα ζώα που εκτέθηκαν σε αντισώματα έναντι του Dkk1 είχαν περισσότερες συνάψεις να έχουν επιβιώσει, σε σχέση με άλλα ποντίκια με τη νόσο που δεν υποβλήθηκαν σε αγωγή.

Πηγές: www.iatronet.gr

   

Ετικέτες:

   Κατηγορία: Διάφορες Ειδήσεις, Υγεία