Διατροφή και προστασία του οργανισμού μας το Καλοκαίρι
Σημαντική παράμετρος στην προσαρμογή του οργανισμού στη ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί η διατροφή.
Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Μαίρη Αλιβιζάτου, Φαρμακοποιός.
Το νερό είναι πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας και της ομορφιάς μας. Πρέπει να λαμβάνεται σε επάρκεια (1,5-2 lt ημερησίως) για να αντικαταστήσει τις ημερήσιες απώλειες των υγρών που το καλοκαίρι λόγω της εφίδρωσης είναι αυξημένες.
Επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά ενυδατώνουν τον οργανισμό μας και μας προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Ουσίες που μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ενυδατώνουν την επιδερμίδα μας, βοηθώντας να αποκτήσουμε ομοιόμορφο μαύρισμα χωρίς εγκαύματα, είναι:
α) βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές)
β) β-καροτίνη (καρότα, πιπεριές, κολοκύθες, σπανάκι, πεπόνια, μάνγκο)
γ) βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, κρέας, ψάρια , ξηροί καρποί, σπόροι)
δ) λυκοπένιο (ντομάτες, καρπούζι, βερίκοκα)
ε) σελήνιο (ψάρια, θαλασσινά)
ζ) πρωτεΐνες (αυγά , κρέας , ψάρια , πουλερικά , γαλακτοκομικά)
Τέλος, εκτός από την αντιηλιακή μας κρέμα, που είναι απαραίτητη, ενυδατώνουμε το πρόσωπο και το σώμα μας με κατάλληλες κρέμες , ξηρά λάδια, λοσιόν για να προλάβουμε την αφυδάτωση. Αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ιδίως τις μεσημβρινές ώρες , ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας συχνά , φοράμε γυαλιά ηλίου και καπέλο για να προστατεύσουμε τα μάτια μας και το κεφάλι μας .