7 προειδοποιητικά σημάδια για διαβήτη τύπου 2

diavitis-note

Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Γκιούρδα, Φαρμακοποιός

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη (ζάχαρη) από το αίμα στα κύτταρά ως ενέργεια. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη – ή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε – η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να χρησιμοποιείται από τα κύτταρα. Συχνά δεν παρουσιάζονται συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, ή μπορεί να είναι ήπια και να περάσουν απαρατήρητα.

Συχνοουρία

Όταν υπάρχει υπερβολική γλυκόζη στο αίμα, όπως συμβαίνει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι νεφροί αντιδρούν αποβάλλοντας την από το αίμα μέσω των ούρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και την συχνότερη ανάγκη για ούρηση. Αν παρατηρήσετε ότι πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα για ούρηση πιο συχνά από ότι συνήθως– ενδεχομένως και διακόπτοντας το βραδινό σας ύπνο κάθε 2-3 ώρες – παράγοντας περισσότερα ούρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μεγαλύτερη Δίψα

Η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα δημιουργεί ένα ντόμινο φαινόμενο στο σώμα σας. Το υψηλό σάκχαρο οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ούρων και την ανάγκη συχνότερης ούρησης. Με την συχνότερη ούρηση χάνετε περισσότερα υγρά και αφυδατώνεστε. Κατά συνέπεια, αποκτάτε την αίσθηση ξηρού στόματος και αισθάνεσθε διψασμένοι πιο συχνά από ότι στο παρελθόν. Εάν παρατηρήσετε ότι πίνετε περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ή αισθάνεστε το στόμα σας συχνά ξηρό με μεγάλη αίσθηση δίψας, αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδια διαβήτη τύπου 2.

Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους

Όταν έχετε διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρά δεν λαμβάνουν αρκετή γλυκόζη, οδηγώντας κάποιες φορές και σε απώλεια βάρους. Επίσης, αν έχετε συχνοουρίες, λόγω ανεξέλεγκτου διαβήτη, χάνετε περισσότερες θερμίδες και υγρά, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Αυξημένη πείνα

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να μετατραπεί σε ενέργεια στα κύτταρα. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η ινσουλίνη δεν λειτουργεί καλά στους μύες, το λίπος, και άλλους ιστούς. Έτσι το πάγκρεας (το όργανο που παράγει την ινσουλίνη) αρχίζει να συνθέτει πολύ περισσότερη στην προσπάθεια να καλύψει τις εκδηλωμένες ανάγκες των ιστών. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα επίπεδα της ινσουλίνης στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το σώμα σας είναι πεινασμένο.

Πόνος και μούδιασμα στα πόδια

Με τον καιρό, η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να βλάψει τα νεύρα σε όλο το σώμα – μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα της βλάβης, ενώ άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή πόνο στα άκρα. Στην αρχή, η διαβητική νευροπάθεια ξεκινά συνήθως στα πόδια και στη συνέχεια προχωρά στο υπόλοιπο σώμα. Αν και η νευροπάθεια εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2 για 25 ή περισσότερα χρόνια, μπορεί να εκδηλωθεί και σε άτομα που έχουν προδιαβήτη.

Συχνές Λοιμώξεις

Δεδομένου ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε κολπικές μολύνσεις. Οι μολύνσεις στα πόδια αποτελεί επίσης κοινό φαινόμενο διότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την αρχιτεκτονική του ποδιού, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Ωστόσο, τα προβλήματα στα πόδια συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με προχωρημένο διαβήτη

Θολή όραση

Ο φακός του ματιού είναι μια εύκαμπτη μεμβράνη που αναρτάται σε μυς, οι οποίοι αλλάζουν το σχήμα του φακού ώστε να εστιάζει το μάτι. Σε ένα οργανισμό με ανεξέλεγκτο διαβήτη τύπου 2, η ικανότητα του φακού να κάμπτει μεταβάλλεται. Παρά το γεγονός ότι ο φακός δεν έχει υποστεί βλάβη, οι μύες του ματιού πρέπει να εργάζονται σκληρότερα για να εστιάσει το μάτι. Θολή όραση εκδηλώνεται όταν υπάρχουν ραγδαίες μεταπτώσεις στα επίπεδα του σακχάρου (από χαμηλό σε υψηλό και αντίστροφα) και οι μύες του ματιού δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το σώμα αργότερα προσαρμόζεται στα επίπεδα σακχάρου, και η όραση γίνεται πάλι φυσιολογική. Η θολή όραση είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη τύπου 2.

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Υγεία