Όνειρα, ενοράσεις, βλέψεις και Προβλέψεις

Όνειρα, ενοράσεις, βλέψεις και Προβλέψεις

 

Στο προηγούμενο άρθρο ΣΕΦΦ είχαμε αναφερθεί στον Ύπνο, στην Δομή και Αρχιτεκτονική του , στην χρησιμότητα και αναντικατάστατη αξία του. Όλοι κοιμόμαστε και όλοι ονειρευόμαστε, ακόμα και αυτοί που λένε ότι δεν βλέπουν όνειρα αλλά δεν θυμούνται τα όνειρά τους.

Είναι χρήσιμος και απαραίτητος ο ύπνος;

Σαφώς  ΝΑΙ , διότι γνωρίζουμε ότι δίχως ύπνο σε λίγες μέρες πυροδοτούνται διάφορες αρνητικές επιπτώσεις που οδηγούν από την τρέλα έως  και στον θάνατο.

Είναι χρήσιμα και απαραίτητα τα όνειρα;

Χρήσιμα;  Ναι, ιδιαίτερα για κάποιους που τα θυμούνται τα ερμηνεύουν και ζούνε με αυτά!!

Απαραίτητα; Μάλλον Ναι, αλλά δεν είναι τεκμηριωμένο κλινικά καθότι δεν μπορούμε να στερήσουμε τεχνικά τα όνειρα κάποιου ούτε να δούμε τις συνέπειες από την πραγματική έλλειψή τους. Είναι σίγουρο δε ότι θα θέλαμε να αποφεύγουμε τους εφιάλτες οι οποίοι μας σημαδεύουν ακόμα πιο βαθιά από ένα έντονο ερωτικό – σίγουρα ευχάριστο – όνειρο.

 Από την Ασία έως την Β. Αμερική στους τοπικούς μύθους, αναπαράγονται αυτοί με Θεούς και Θεές των Ύπνων και των Ονείρων – πάντα το όνειρο ουσιαστικό συστατικό του Ύπνου – γι αυτό και έφτιαχναν ονειροπαγίδες  ( Dream Catchers ) που τις κρέμαγαν δίπλα στα βρέφη και παιδιά ώστε να απομακρύνονται τα κακά όνειρα και να εμφανίζονται τα Καλά!

 

 

Οι  Αβοριγίνες της Αυτραλίας εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια πιστεύουν στον Ονειροχρόνο  ( Dream Time) ως μια περιοδική συνέχεια του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος.

Just sleep1

 

www.facebook.com/justsleep.gr

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες κατά τις διαδικασίες της θεραπευτικής εγκοίμησης στα Ασκληπεία, αξιοποιούσαν τα όνειρα για να ερμηνεύσουν την συγκεκριμένη διάγνωση και αναγκαία θεραπεία για τον πάσχοντα δηλαδή  τα συγκεκριμένα όνειρα έχουν προγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό.

 

 

Οι ονειροκρίτες είναι επίσης διάσημοι από την αρχαιότητα και παραμένουν έως και σήμερα ενεργοί ακόμα και μέσω του διαδικτύου ή και Τηλεφωνικών γραμμών 090-

Έως και σήμερα, πάντα επίκαιροι και οι μαντικές προγνωστικές ιδιότητες των ονείρων ήταν και συνεχίζουν να αξιολογούνται καθημερινά από πολλούς  και στις Αναπτυγμένες κοινωνίες.

Ο Αριστοτέλης στο έργο του « Περί Ύπνου και Εγρηγόρσεως», διαχωρίζει το φαινόμενο της ψυχής και του σώματος  – κατά την διάρκεια του ύπνου – όπου σαφώς ο ύπνος ξεκουράζει το σώμα και το τροφοδοτεί με ενέργεια ενώ τα όνειρα έχουν το ρόλο του τροφοδότη της ψυχής. Στην πορεία ο πατριάρχης της ψυχανάλυσης ο FREUD  χωρίς να απορρίπτει τα του Αριστοτέλους τροποποιεί απλουστεύοντας τον ρόλο των ονείρων λέγοντας ότι « όλα τα όνειρα είναι ευσεβείς πόθοι ( Wishful feelings) και ότι αποτελούν φαινόμενα του νου που βασίζονται στο ασυνείδητο».

Ο Ύπνος ξεκουράζει, τα όνειρα σε ταξιδεύουν, το που δεν είναι γνωστό, ωστόσο είναι σίγουρο ότι κατά την ονειρική φάση, υπάρχει μια έντονη ηλεκτροεγκεφαλική δραστηριότητα με κύματα / άτρακτους  Θ και δ, που με απλά λόγια σημαίνει ότι εκπέμπουμε και λαμβάνουμε κύματα, γνώσεις εικόνες και επικοινωνία.

Όσον αφορά στους εφιάλτες πρέπει να τονιστεί ότι στην πλειοψηφία τους τα κακά όνειρα, οι λεγόμενοι εφιάλτες, οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού, κατά την ονειρική φάση με κυρίαρχους τους εφιάλτες που οφείλονται στην υπνική άπνοια και συνήθως καταλήγουν σε νυχτερινή αφύπνιση με συνακόλουθα συμπτώματα εφίδρωσης, ταχυκαρδίες και πανικού. Υπάρχουν και οι εφιάλτες που μπορεί  να οφείλονται σε πολυφαγία ή πόνους και υπάρχουν και αυτοί ιδιοπαθούς αγνώστου  προελεύσεως πιθανόν και προγνωστικού τύπου.

Πέραν όμως της ονειροκριτικής και Υπνοθεραπευτικής ας εστιάσουμε και στα άλλα καλά των ονείρων.

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα έργα και επιτεύγματα οι δημιουργοί των οποίων εμπνεύστηκαν από τα ονειρά τους.

Ο Δακτύλιος Βενζολίου που σχεδιάστηκε και ανακαλύφθηκε από τον Αύγουστο Κεκουλέ προήλθε από ένα όνειρο του όπου έβλεπε ένα φίδι να δαγκώνει την ουρά του σχηματίζοντας το Βενζόλιο.

Ο Niels Boks εμπνεύστηκε το άτομο και την δομή του όταν είδε το διάστημα στο όνειρό του.

Ο Albert Einstein εμπνεύστηκε την θεωρία της σχετικότητας από το όνειρο του της προηγούμενης νυκτός καθώς και η συγγραφέας Mary Shelley όταν έγραψε το έργο Frankenstein.  

Βέβαια στην τελευταία περίπτωση πιθανόν να υπήρξε και κάποιο άλλο υπόστρωμα έμπνευσης.

Το πολύ γνωστό σε όλους μας τραγούδι YESTERDAY των BEATLES ήταν ονειρογενής έμπνευση του Paul McCartney όπως και το έργο «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» ήταν ονειρογενής στον συγγραφέα Arthur Schnitzler. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και σε δύο δημιουργούς καλλιτέχνες τον Henry Fuseli με τον πίνακα   « Nightmare / Εφιάλτης» και τον Salvatore Dali με το έργο του “ flight of a Bee – around a pomegranate όπου αμφότεροι εμπνεύστηκαν τις δημιουργίες τους κατά την διάρκεια της ονειρικής φάσης του Ύπνου τους.

Υπάρχουν τροφές και ουσίες με ονειρογόνο δράση και από τις πιο γνωστές είναι το Φασκόμηλο ( Salvia Divina ) ή Kanabis αλλά και ο Λυκίσκος ( Humulus Lupulus) ο οποίος εκτός από το να προσφέρει καλή διατήρηση του ύπνου, συμβάλει και σε έναν πιο ευχάριστο ύπνο. Χαρακτηριστικά, κατά τα Βυζαντινά χρόνια κατασκεύαζαν μαξιλάρια με άνθη λυκίσκου ώστε όταν αποκοιμηθείς να έχεις  έναν πιο ευχάριστο και χαλαρωτικό Ύπνο.

Συνήθως ο κακός ύπνος είναι αιτία υπνηλίας την επόμενη μέρα, αιτία ατυχημάτων, μειωμένης απόδοσης και τα κακά όνειρα καθορίζουν μια αρνητική ή και βαριά ψυχολογία την επόμενη μέρα, ενώ αντίστοιχα ένας καλός ύπνος είναι ένδειξη καλής και ενεργής επόμενης μέρας, και τα όμορφα όνειρα φτιάχνουν την διάθεση ενώ τα – έστω σπανίως – προφητικά όνειρα μας προδιαθέτουν θετικά για την επόμενη μέρα. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί η χρησιμότητα και η λειτουργικότητα των ονείρων, σίγουρα όλοι θέλουμε να ονειρευόμαστε και η σύγχρονη επιστήμη καταλήγει – δια στόματος του διάσημου Ψυχαναλυτή  Danny Nobus  ότι «ο ύπνος είναι φάρμακο» αλλά και «ότι τα όνειρά μας και η ερμηνεία τους είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ψυχανάλυσης και αυτογνωσίας».

Σίγουρα κανείς μπορεί να οραματιστεί και να εμπνευστεί από τα όνειρα του – όπως άλλωστε έχουν πράξει πολλοί βασιλείς και ηγέτες στην Ιστορία από τον Ναβουχοδονόσορ και τον Μέγα Αλέξανδρο έως τον Ρούζβελτ – ωστόσο ακόμα πιο σημαντική η στάση ζωής / λαϊκή ρήση  « ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον σου είναι να το δημιουργήσεις

Πέτρος Κασαρτζιάν

 Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων

   Δ/νων Σύμβουλος PHARMAQ AE

   

   Κατηγορία: Άρθρα Φαρμακοποιών, Υγεία