ΝΑΙΛΡΕΔ

Σε καθημερινή βάση, ένας μέσος άνθρωπος κάνει 5.000 – 6.000 βήματα και τα πόδια του σηκώνουν όλο το ανθρώπινο βάρος, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του διανύει απόσταση ίση με περίπου 3 φορές τη περίμετρο της γης, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει τα πόδια υφίστανται πίεση 1.000 κιλών.

Αναμφισβήτητα λοιπόν, τα πόδια αποτελούν το περισσότερο καταπονημένο μέλος του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η καθημερινή επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια, οδηγεί συχνά σε δυσάρεστες καταστάσεις και προβλήματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας.

Σύμφωνα με στατιστικές το 75% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας. Η συχνότητα δε των προβλημάτων των ποδιών είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες (εξαιτίας και της φύσης των παπουτσιών που φορούν), παρά στους άνδρες.

Τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στα πόδια είναι:

 • Μυκητιάσεις (πόδι του αθλητή)  – 26% – 30% του πληθυσμού (έφηβοι & ενήλικες)
 • Υπερκερατώσεις – Σκληρύνσεις – το 90% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες
 • Ξηρότητα – Εξελκώσεις – Ρωγμές – αφορά στο 95% των γυναικών
 • Κουρασμένα, Βαριά Πόδια – 2  στους 5 άνδρες, 1 στις 2 γυναίκες, το 45% των εγκύων
 • Διαβητικό Πόδι – 75% των διαβητικών εμφανίζει προβλήματα διαφόρου βαρύτητας, με συχνότητα 15 φορές συχνότερη από τα υγιή άτομα

Η καθημερινή, επιμελής και ολοκληρωμένη φροντίδα των ποδιών, είναι απαραίτητη καθώς:

 • Διατηρεί & Βελτιώνει την αισθητική εμφάνιση των ποδιών
 • Αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση πιθανών μελλοντικών προβλημάτων

Πρέπει, δε, να περιλαμβάνει:

 • ποδόλουτρο
 • απαλλαγή από τις σκληρύνσεις
 • ενυδάτωση
 • απαλλαγή από κακοσμία και ιδρώτα
 • επιπλέον περιποίηση σύμφωνα με της ιδιαίτερες ανάγκες μας

Τα πιο συχνά προβλήματα των ποδιών και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

1. Ξηρό, Αφυδατωμένο Δέρμα – Σκασμένες Φτέρνες

Η επιδερμίδα πρέπει πάντα να διατηρεί το σωστό υδατικό της ισοζύγιο, ώστε το δέρμα να είναι λείο, ελαστικό και απαλό. Βασική προϋπόθεση, συνεπώς, για όμορφα, λεία και απαλά πόδια που διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος είναι η επιμελής φροντίδα και ενυδάτωση των ποδιών.

Όταν η φυσική της ισορροπία σε υγρασία διαταράσσεται, έχουμε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηρότητας,  την ύπαρξη άγριας υφής και τη δημιουργία σκασιμάτων στη φτέρνα, το εμπρός μέρος του πέλματος και ανάμεσα στα δάκτυλα. Πολλές φορές μάλιστα αυτά τα σκασίματα μπορούν να προχωρήσουν σε βάθος και να γίνουν επώδυνα.  Εάν τα πρώτα συμπτώματα ξηροδερμίας και τα πρώτα σκασίματα δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ή ανεπαρκώς και επιπόλαια, μπορούν να μετατραπούν σε τραύματα και εστίες μικροβίων.

Επομένως, είναι σημαντική η άμεση αντιμετώπιση των σχισμών και η οριστική απομάκρυνση των σκληρύνσεων γύρω από αυτές με την βοήθεια των κατάλληλων προϊόντων, όπως κρέμες με ουρία και γλυκερίνη (ενυδατώνουν και επιταχύνουν την ανάπλαση της επιδερμίδας), ποδόλουτρα (μαλακώνουν τις σκληρύνσεις και διατηρούν την φυσική ελαστικότητα του δέρματος) και απολεπιστικές κρέμες (απομακρύνουν τα νεκρά δερματικά κύτταρα) και τις σκληρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη από την αποκατάσταση του προβλήματος, καθώς στοιχίζει λιγότερο και σαφώς μας απομακρύνει από επίπονες καταστάσεις.

Η πρόληψη επιτυγχάνεται, με την ένταξη  στο καθημερινό μας πρόγραμμα μερικών μικρών συνηθειών, όπως

 • η καθημερινή κατανάλωση 8 – 10 ποτηριών νερό,
 • η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος με άσκηση και μασάζ,
 • η χρήση άνετων παπουτσιών με επαρκή αερισμό,
 • η εφαρμογή αποσμητικών προϊόντων που ρυθμίζουν την εφίδρωση και την υγρασία των ποδιών,
 • η προτίμηση σε 100% βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα και δεν προκαλούν, δερματικούς ερεθισμούς περιορίζουν αποφασιστικά την πιθανότητα εκδήλωσης ξηροδερμίας
 • η επιλογή και η χρήση προϊόντων ποδόλουτρου σε τακτική βάση ( 2 – 3 φορές την εβδομάδα),
 • η χρήση σε καθημερινή βάση μία ενυδατικής κρέμας για την περιποίηση των ποδιών.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τις σκασμένες φτέρνες θα πρέπει να κάνει με το κλείσιμο των σχισμών, καθώς και τη μείωση της τραχιάς επιδερμίδας γύρω από αυτό.

 • Για να απαλύνετε την σκληρότητα στα πόδια σας, ξεκινήστε κάνοντας ένα ζεστό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια,  τονωτικά της κυκλοφορίας αίματος, για τουλάχιστον 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια οργανική ελαφρόπετρα ή μια ξύλινη ράσπα και τρίψτε τις φτέρνες σας με μικρές κινήσεις.
 • Τέλος, ολοκληρώστε την περιποίηση απλώνοντας σε νωπή επιδερμίδα, μια κρέμα για σκασίματα κάνοντας απαλό μασάζ.

Η συνεχής φροντίδα, η ενυδάτωση μέσα από τις κρέμες που περιέχουν ουρία, 2 φορές την ημέρα και η αφαίρεση της υπερβολικά σκασμένης επιδερμίδας με μια ελαφρόπετρα, θα δουλέψουν όλα σε μακροπρόθεσμη βάση για να λύσετε το πρόβλημα αυτό.

2. Έντονη Εφίδρωση των Ποδιών – Κακοσμία

Γενικά, η εφίδρωση είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από διαφόρους παράγοντες όπως η ζέστη, η σωματική άσκηση, το άγχος και η νευρικότητα κ.λπ..

Συμβάλει δε, μέσα από την αφαίρεση των υγρών και στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ωστόσο υπερβολική εφίδρωση οδηγεί στην αφυδάτωση του οργανισμού και στην απαραίτητη αναπλήρωση των χαμένων υγρών.

Τα πόδια με 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες, είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην εφίδρωση, πολύ περισσότερο δε, κάτω από τις πολύ ζεστές, χωρίς αερισμό και με διατήρηση της υγρασίας συνθήκες που επικρατούν στο κλειστό περιβάλλον του εσωτερικού των παπουτσιών, όπου πέρα από την έντονη εφίδρωση προκαλούν και έντονη κακοσμία.

Αντιμετώπιση

Η ενοχλητική έντονη εφίδρωση των ποδιών και πολύ περισσότερο η κακοσμία, μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ απλό τρόπο τηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων, που όχι απλώς αντιμετωπίζουν τα παραπάνω, αλλά εμποδίζουν και την ανάπτυξη παθογόνων, επίπονων καταστάσεων που τα ακολουθούν.

Βασική είναι η χρήση ενός προϊόντος ποδόλουτρου, όπου καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος, περιποιείται την επιδερμίδα και συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο το καλό σκούπισμα των ποδιών με μία μαλακή, βαμβακερή πετσέτα, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα όπου μπορούν να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης μικροβίων και μικροοργανισμών.

Μην ξεχνάτε να αερίζετε πάντα τα παπούτσια σας πριν τα ξαναφορέσετε, διότι τα ιδρωμένα παπούτσια μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις. Να εφαρμόζετε αντιβακτηριακή/αποσμητική πούδρα στα πόδια αλλά και μέσα στα παπούτσια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποσμητικού spray, όπου ρυθμίζει την έκκριση του ιδρώτα, αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και έχει αποσμητική δράση, χαρίζοντας μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας.

3. Μυκητιάσεις Ποδιών

Η μυκητίαση αποτελεί την πιο κοινή μορφή δερματοπάθειας των ποδιών με συνηθέστερη την ονυχομυκητίαση και είναι γνωστή και ως “Πόδι του Αθλητή”, καθώς τα πόδια των αθλητών με την έντονη καθημερινή προπόνηση είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο εσωτερικό των παπουτσιών σε πολύ θερμές, υγρές και χωρίς αερισμό συνθήκες, συνδυασμός που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Αποτελεί μία μεταδοτική ασθένεια.

Επικίνδυνες ομάδες που μπορούν να αναπτύξουν μύκητα στα πόδια είναι:

 • οι ηλικιωμένοι
 • τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
 • άτομα με χρόνιες κυκλοφοριακές διαταραχές

Στα πρώτα της στάδια εκδηλώνεται συνήθως με την εμφάνιση γκριζόασπρων κηλίδων, κοκκινίλας, ξεφλουδίσματος, φουσκάλας, αισθήματος καψίματος, πόνου ή φαγούρας ανάμεσα στα δάκτυλα και δυσάρεστης οσμής.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση ενός εγκατεστημένου μύκητα, απαιτεί τοπικές αγωγές ή φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της υγείας, έως και χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση του νυχιού).

Παράλληλα, όταν είναι στα πρώτα του στάδια, μπορεί με επιμελή φροντίδα και περιποίηση να αντιμετωπιστεί με προϊόντα καλλυντικής φροντίδας, όπως αποσμητικές πούδρες και σπρέι, ποδόλουτρα καθώς και αντιμικροβιακά λάδια για τα νύχια και το δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση πολύ σημαντική είναι η διαδικασία της πρόληψης, που πέρα από μία υγιεινή συνήθεια, προστατεύουν από τις επίπονες προβληματικές καταστάσεις που προκαλεί η ανάπτυξη μυκήτων.

Σημαντική είναι,  επίσης, η τήρηση κάποιων βασικών συνθηκών υγιεινής, όπως:

η αποφυγή περπατήματος σε δημόσιους χώρους με γυμνά πόδια,

η χρήση άνετων παπουτσιών με επαρκή αερισμό,

η εφαρμογή αποσμητικών προϊόντων που ρυθμίζουν την εφίδρωση και την υγρασία των ποδιών,

η προτίμηση σε 100% βαμβακερές κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα και δεν προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς,

η αποφυγή χρήσης αντικειμένων από τρίτους ή μη αποστειρωμένων εργαλείων πεντικιούρ.

4. “Βαριά”, Κουρασμένα Πόδια

Η καθημερινή καταπόνηση των ποδιών, από την ορθοστασία, το πολύωρο περπάτημα, την πολύωρη καθιστική εργασία, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι κακές διατροφικές συνήθειες τα άβολα παπούτσια, επιβαρύνουν σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και δημιουργούν μία αίσθηση βάρους, κούρασης και δυσφορίας.

Αντιμετώπιση

Η αίσθηση βάρους στα πόδια μπορεί να αντιμετωπιστεί σε έναν σημαντικό βαθμό με την χρήση ειδικών προϊόντων, όπως κρέμες αναζωογόνησης, που τονώνουν την κυκλοφορία στα πόδια, ενδυναμώνουν τα φλεβικά τοιχώματα και κάνουν την επιδερμίδα πιο ανθεκτική και ποδόλουτρα, που καταπολεμούν τα πρηξίματα, τις φλογώσεις και τους ερεθισμούς, τα οποία προσφέρουν ανακούφιση και αναζωογόνηση.

Εάν τα συμπτώματα είναι μεγαλύτερης σημαντικότητας, τότε καλό είναι να επισκεφτούμε έναν γιατρό για τις συμβουλές του και να υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή, τη μείωση του σωματικού βάρους, το κόψιμο του καπνίσματος, την εισαγωγή της γυμναστικής στη ζωή μας και τη λήψη αρκετής ποσότητας νερού ημερησίως.

5. Σκληρύνσεις – Κάλοι

Η σκλήρυνση, αποτελεί την πρώτη μορφή αντίδρασης της επιδερμίδας των ποδιών, ως αποτέλεσμα της συνεχούς τριβής και καταπόνησης, που οφείλεται σε ακατάλληλα παπούτσια (π.χ. στενά, ψηλοτάκουνα, με εσωτερικές προεξοχές, κακής ποιότητας). Η διαρκής πίεση σε σημεία του δέρματος οδηγεί σε αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων. Η συνηθισμένη μορφή του κάλου είναι ένα εξόγκωμα, με κυκλική, κιτρινωπή εμφάνιση.

Αρχικά, εμφανίζεται ως υπερκεράτωση, η οποία αφορά την επιφάνεια της επιδερμίδας, όσο όμως δεν αντιμετωπίζεται, προχωρά στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, μετατρέπεται σε κάλο που χτυπάει στα νεύρα του ποδιού και προκαλεί πόνο ενώ μετατρέπουν το περπάτημα σε μια επώδυνη διαδικασία.

Ο κάλος αναπτύσσεται κυρίως στο πάνω μέρος των δακτύλων του ποδιού και στην εξωτερική πλευρά του πέμπτου δακτύλου, δηλαδή στις περιοχές όπου ασκείται η μεγαλύτερη πίεση από τα παπούτσια. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί στο πέλμα και ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Αντιμετώπιση

Ακολουθήστε τη σωστή μέθοδο για να απαλλαγείτε από αυτούς:

Θα πρέπει πάντα να είναι να αποφεύγετε την περαιτέρω πίεση για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Επιλέξτε παπούτσια που ταιριάζουν σωστά στο πόδι σας, ή αλλάξτε τα παπούτσια.

Απομακρύνετε την επιφανειακή σκλήρυνση με τη χρήση απολεπιστικής κρέμας, σε συνδυασμό με ένα καλό ποδόλουτρο (πριν) και τη χρήση ενυδατικής κρέμας μετά.

Χρησιμοποιείστε μαλακούς προστατευτικούς πάτους στα πέλματα, ή τις φτέρνες σε περίπτωση χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών, καθώς και μεσοδακτύλιων επιθεμάτων.

Προστατέψετε τον κάλο με ένα ειδικό επίθεμα για κάλους που θα σταματήσει την περαιτέρω πίεση για να ανακουφίσει από τον πόνο, ενώ παράλληλα το σαλικυλικό οξύ θα σας βοηθήσει να τον αφαιρέσετε.

Εφαρμόστε καταπραϋντικό υγρό πάνω στον κάλο κάθε βράδυ, που θα ανακουφίσει και θα απαλύνει το οδυνηρό αίσθημα.

Η παραμέληση τακτικής και ολοκληρωμένης φροντίδας του κάλου μπορεί να οδηγήσει έως και σε τοπική χειρουργική επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί από την ρίζα.

6. Φουσκάλες

Η φουσκάλα δημιουργείται ως αποτέλεσμα της συνεχούς τριβής του δέρματος των ποδιών από ακατάλληλα παπούτσια. Εμφανίζεται στα σημεία του ποδιού όπου ασκείται μεγαλύτερη τριβή και συγκεντρώνεται περισσότερη υγρασία, δηλαδή στις πτέρνες, το πέλμα, το κότσι, το πάνω μέρος των δακτύλων, την εξωτερική πλευρά του πέμπτου δακτύλου και ανάμεσα στα δάκτυλα.

Στην ουσία, η φουσκάλα σχηματίζεται για να προστατεύσει την πληγείσα περιοχή από περαιτέρω πίεση και ενδεχόμενη μόλυνση. Ωστόσο, είναι επώδυνη και μπορεί, εάν σκάσει, να εξελιχθεί σε εστία μικροβίων.

Αντιμετώπιση

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά επιθέματα από υδρογέλη (υδροκολλοειδή), που προφυλάσσουν από τριβή και επιμολύνσεις. Στην ουσία, δρουν ως μια προστατευτική επιφάνεια πάνω από τις φουσκάλες αποτρέποντας την περαιτέρω τριβή, ανακουφίζοντας άμεσα από τον πόνο, απορροφώντας το υγρό που περιέχουν, προστατεύοντας από μολύνσεις και επιταχύνοντας την επούλωση.

Μην αυτοχειρουργήστε! Μην τρυπάτε τις φουσκάλες. Εάν η φουσκάλα ανοίξει κατά λάθος, μην τραβάτε το εξωτερικό της λεπτό δέρμα. Αφήστε την να θεραπευτεί μόνη της, και καλύψτε την με το ειδικό επίθεμα που αναφέραμε. Όσο καλύπτεται, η πληγή είναι προστατευμένη από τη μόλυνση και προψωράει στη διαδικασία της επούλωσης.

Διατηρήστε την επιδερμίδα σας στεγνή και απαλή, έτσι ώστε να γίνει πιο πιο ανθεκτική στην δημιουργία φουσκαλών. Χρησιμοποιήστε πούδρες, οι οποίες απορροφούν τον ιδρώτα και προλαμβάνουν την υγρασία.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΝΥΧΙΑ

H αισθητικός μας συμβουλεύει!

Κρατήστε τα νύχια σας ενυδατωμένα.

Μην ξεχνάτε ποτέ (μα ποτέ) την ενυδατική κρέμα χεριών. Ιδανικά θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε μετά από κάθε επαφή των χεριών με νερό και σαπούνι. Διαλέξτε μία κρέμα χεριών με ισχυρούς ενυδατικούς παράγοντες με θρεπτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιήστε ειδικό λάδι που μαλακώνει τα πετσάκια και μην το παρακάνετε με τις λίμες. Σημαντική συμβουλή πριν από το βάψιμο των νυχιών σας: Πριν το βάψιμο, περνάτε πρώτα μια θρεπτική βάση και περιμένετε να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική και πρέπει να την ακολουθείτε πάντα για την προστασία των νυχιών από την επιθετική δράση του χρώματος.

● Όταν πλένετε τα χέρια σας, μην ξεχνάτε να τα στεγνώνετε πολύ καλά, καθώς η φυσική εξάτμιση του νερού προκαλεί αφυδάτωση.

Φοράτε πάντα για δουλειές του σπιτιού γάντια από λατέξ ή καουτσούκ. Πολλές γυναίκες θεωρούν περιττή την χρήση γαντιών για τις εργασίες στο σπίτι και ειδικότερα για το πλύσιμο πιάτων, με αποτέλεσμα τα νύχια να αποκτούν γδαρσίματα και να σπάνε.

Αυξήστε την πρόσληψη των βιταμινών Β. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με παραφαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βιοτίνη (βιταμίνη Β7), σημαντική για την ανάπτυξη των νυχιών.

Κείμενο :Ματίνα Σιέβου, αισθητικός φαρμακείου – μέλους Δικτύου ADVANCE Βάνα Ορδούδη, Σέρρες

Βαγγέλης Σελλάς, Διευθυντής Marketing, Advance Pharmacies A.E.

Πηγή: .advancehealth.gr

   

   Κατηγορία: Καλλωπισμός, Περιποίηση Προστασία