10 + 1 Συμβουλές για σωστή στοματική υγιεινή

Stomatiki Ygieini

Ένα άρθρο, που επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Φατσέα, Φαρμακοποιός

  1. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά

Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου 2 λεπτά.  Απαραίτητο είναι να τα βουρτσίζετε πριν κοιμηθείτε, αφού κατά την διάρκεια του ύπνου μειώνεται η ποσότητα σάλιου και συνεπώς η αντιμικροβιακή του δράση.  Ωστόσο, το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται το λιγότερο 30 λεπτά μετά το γεύμα. Προτιμήστε οδοντόβουρτσες με νάιλον τρίχες και μεσαίας σκληρότητας, ενώ θα πρέπει να την αντικαταστήσετε μόλις οι τρίχες της αρχίζουν να ανοίγουν και να αραιώνουν (περίπου κάθε 3 μήνες). Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι αποτελεσματικότερη στον σωστό καθαρισμό των δοντιών, εντούτοις, δεν αναιρεί τους κανόνες για το σωστό βούρτσισμα.

  1. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος

Ακουμπήστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια πάνω στα δόντια σας με κλίση περίπου 45° προς τη γραμμή των  ούλων. Αρχίστε με μικρές περιστροφικές κινήσεις βουρτσίζοντας όλα τα δόντια (ένα προς ένα) καθώς και όλες τις επιφάνειες  αυτών, εσωτερικά και εξωτερικά. Ιδιαίτερη έμφαση δώστε στη γλωσσική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, όπου το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται κάθετα και με κινήσεις πάνω-κάτω.  Δεν χρειάζεται να βάζετε πολλή δύναμη κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Σε περίπτωση που δείτε το ούλο να ματώνει, συνεχίστε να το βουρτσίζετε κανονικά, αφού πιθανότατα θα οφείλεται στην εμφάνιση ουλίτιδας.

Το σωστό βούρτσισμα

 Untitleda Untitledb Untitledc

Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και κινείστε την βουρτσίζοντας προς τα επάνω.

Με ήπιες, μικρές, παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίστε την εξωτερική, την εσωτερική και τη μασητική επιφάνεια των δοντιών.

Βουρτσίστε μαλακά και τη γλώσσα σας για να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια και να φρεσκαριστεί η αναπνοή σας.

3. Η χρήση κατάλληλης οδοντόκρεμας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντόκρεμας  που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Προτιμήστε οδοντόκρεμες με φθόριο, αφού ενδυναμώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών και αποτρέπουν τις φλεγμονές.  Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης, δεν αλλάζουν το χρώμα των δοντιών, αλλά εμποδίζουν την εμφάνιση επιφανειακών χρωστικών ουσιών. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται  1-2 φορές την εβδομάδα και να αποφεύγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Ο καθαρισμός της γλώσσας

Στο τέλος κάθε βουρτσίσματος, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας είτε με την οδοντόβουρτσα είτε με μία ειδική σπάτουλα (tongue cleanser). Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τα βακτήρια τα οποία ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

5. Η χρήση οδοντικού νήματος

Το οδοντικό νήμα είναι η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού των ούλων και των δοντιών σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Κρίνεται, λοιπόν, απαραίτητη η χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά για την απομάκρυνση της πλάκας και των τροφικών καταλοίπων.  

Υπάρχουν δύο είδη νήματος. Το νάιλον και το μεταξωτό. Το νάιλον νήμα διαχωρίζεται σε κερωμένο και ακέρωτο. Το νάιλον νήμα λόγω του ότι αποτελείται από πολλές νάιλον ίνες, ξεφτίζει πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε πολύ σφιχτά δόντια. Καλύτερο λοιπόν θεωρείται το μεταξωτό, αν και πιο ακριβό, καθώς γλιστράει ανάμεσα στα δόντια, ακόμα και αν είναι σφιχτά.

Κόψτε ένα κομμάτι νήματος περίπου 45 εκατοστά και τυλίξτε το στα μεσαία σας δάχτυλα και των δύο χεριών, αφήνοντας 5-6 εκατοστά μεταξύ των δαχτύλων. Με μαλακές και παλινδρομικές κινήσεις περάστε το νήμα μεταξύ των δοντιών σας. Καθαρίστε προσεχτικά τις βάσεις των δοντιών σας, στο σημείο που συναντούν τα ούλα. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, καθώς μπορεί να προκληθεί τραυματισμός.  Συνεχίστε και με τα υπόλοιπα σημεία, χρησιμοποιώντας πάντα καθαρά τμήματα του νήματος. 

Εάν, ωστόσο, σας δυσκολεύει η χρήση του απλού νήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα με συγκρατητήρα.

το σωστό καθάρισμα με νήμα

 Untitled1 Untitled2 Untitled3

Χρησιμοποιείστε 45 πόντους νήμα, και αφήστε 5 περίπου πόντους ανάμεσα στα δάκτυλα.

Με ήπιες κινήσεις καθαρίστε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας.

Καθαρίστε κάτω από την παρυφή των ούλων, αλλά αποφύγετε να πιέσετε το νήμα στα ούλα.

 

6. Χρησιμοποιείστε μεσοδόντια βουρτσάκια

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια χρησιμοποιούνται σε γέφυρες – στεφάνες . Χρησιμοποιήστε το κάθε βράδυ, ενώ μην ξεχάσετε να το ξεπλένετε με λίγο νερό μετά τον καθαρισμό κάθε δοντιού.  Υπάρχουν διάφορα  μεγέθη. Προτιμήστε αυτό που θα «σφηνώνει» λίγο ανάμεσα στα δόντια ώστε να καθαρίζει σωστά.

 7. Η χρήση στοματικού διαλύματος

Τα στοματικά διαλύματα θα πρέπει να έχουν αντιμικροβιακή δράση και να ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση, εκτός αν είναι μέρος κάποιας θεραπείας. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν φθόριο ή χλωρεξιδίνη (αντιμικροβιακός παράγοντας), ενώ αποφύγετε εκείνα που περιέχουν αλκοόλ, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.

8. Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο τουλάχιστον κάθε 6 μήνες για προληπτικό έλεγχο, καθαρισμό των δοντιών και φθορίωση.  Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια σωστή στοματική υγιεινή, αλλά και να προλάβετε τυχών προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

9. Ισορροπημένη διατροφή

Θα πρέπει να γίνεται με μέτρο η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και όξινες ουσίες (ανθρακούχα, λεμόνι), αφού φθείρουν  το σμάλτο των δοντιών και κάνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα.  Μην τρώτε απότομα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα φαγητά, ενώ αποφύγετε καφέ και κόκκινο κρασί, που περιέχουν αρκετές χρωστικές.

Προτιμήστε τις «λευκαντικές τροφές», όπως σέλερι, πράσινο τσάι και τυρί.

10. Διακόψτε το κάπνισμα

Εκτός από το κακό που κάνει κάπνισμα γενικότερα στην υγεία μας, σχετίζεται και με το κιτρίνισμα των δοντιών, την κακοσμία του στόματος και την περιοδοντική νόσο.

11. Διδάξτε στα παιδιά σας από νωρίς τη σωστή στοματική υγιεινή.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι, ενώ μέχρι την ηλικία των 6 ετών, καλό είναι το βούρτσισμα να γίνεται από το γονέα.  Δώστε το «καλό παράδειγμα» στο παιδί, βουρτσίζοντας και εσείς τακτικά και επιμελώς τα δόντια σας.  Προτιμήστε έναν παιδοδοντίατρο, ώστε να βοηθήσει καλύτερα το παιδί να υιοθετήσει τους κανόνες μιας σωστής στοματικής υγιεινής. 

 

Πηγές

www.colgate.com.gr,

www.healthyme.gr,

www.medinfo.gr,

www.dentalcenter.gr,

www.thesmile.gr,

www.iatronet.gr,

www.oralcare.gr,

www.in2life.gr