Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF στο αντιηλιακό σου;

SUN PROTECTION

Το καλοκαίρι φτάνει και έχεις αποφασίσει τον τύπο του αντιηλιακού που θα αγοράσεις. Κι ενώ επέλεξες λάδι, γαλάκτωμα ή mist, αναρωτιέσαι τι σημαίνει επιτέλους ο δείκτης προστασίας SPF.

Αρχικά να πούμε ότι όταν μιλάμε για SPF αναφερόμαστε στις λέξεις Sun Protection Factor, άκα δείκτης αντηλιακής προστασίας.

Σήμερα, δεν έχουν καμία χρησιμότητα οι οδηγίες που δίνονταν παλιά για τον τύπο του δέρματος και το πόσο σκούρος ή ανοιχτός είναι. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρωματικού τόνου επιδερμίδας πρέπει να φορούν αντηλιακό καθώς ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος σε όλους ανεξαιρέτως.

To SPF είναι ουσιαστικά οι περισσότερες φορές που θα χρειαστεί ο ήλιος για να προκαλέσει έγκαυμα στην επιδερμίδα. Δηλαδή στο αντιηλιακό με δείκτη SPF 30, ο ήλιος θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερες για να κάψει το δέρμα σου, σε σχέση με την έκθεση σε αυτόν μη
φορώντας αντηλιακό.

Οι πιο δημοφιλείς δείκτες είναι το SPF30 και SPF50 ενώ κυκλοφορούν πλέον και αντιηλιακά με δείκτη SPF50+

Πάντως, ο δείκτης SPF δεν είναι ο μόνος δείκτης αντηλιακής προστασίας. Το αντιηλιακό σου πρέπει να μπλοκάρει και τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVB ευθύνονται για το έγκαυμα (όπου Β = Burn) και οι UVA εισχωρούν ακόμα πιο βαθιά στην επιδερμίδα, προκαλώντας σημάδια γήρανσης, ρυτίδες και ελιές (όπου Α = aging). Συνολικά θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος (θα το δεις πάνω στο μπουκάλι του αντιηλιακού ως broad spectrum.

 

Πηγή: Queen

   

   Κατηγορία: Αντιηλιακή Προστασία