Χονδροπάθεια: Αίτια, Συμπτώματα, Αντιμετώπιση

xondropatheia

 

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον ιστό του χόνδρου που περιβάλλει το οστό. Ο χόνδρος στο γόνατο, το οποίο έχει ως αποστολή να “απορροφάει” τις δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση, όταν αυτή δεν είναι πλέον σε θέση να επιτελέσει επαρκώς τη λειτουργία της. Η χονδροπάθεια της επιγονατίδος, που ονομάζεται και χονδρομαλάκυνση και επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα, είναι βλάβη του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδος ή λόγω υπερβολικής καταπόνησης ή  λόγω εξασθένησης της δράσης του τετρακεφάλου μυός (οπότε μετατοπίζεται χαμηλότερα και δεν αντιστοιχεί στην μηριαία τροχηλία) ή λόγω τραυματισμού ή λόγω κακής θέσης σε σχέση με την μηριαία τροχηλία.

Η Χονδροπάθεια Επιγονατίδoς είναι συχνή επώδυνη πάθηση του γόνατος η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε νέα άτομα από 15-40 ετών. Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες παρά τούς άνδρες, σε αναλογία 3:1. H Χονδροπάθεια είναι πιο συχνή από τούς τραυματισμούς στο μηνίσκο. Υπολογίζεται ότι το 80-85% του πληθυσμού στην ηλικία 20-30 έχει εκφυλιστικές αλλοιώσεις και βλάβες του χόνδρου της επιγονατιδομηριαίας αρθρώσεως. Επιρρεπή άτομα για χονδροπάθεια είναι άτομα πού καταπονούν τα γόνατα σε γονατιστή θέση: Πχ τεχνίτες πλακιδίων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ. Άτομα πού καταπονούν τα γόνατα, σε κίνηση με γωνία κάμψης γόνατος μεγαλύτερη τής γωνίας κάμψης βαδίσεως: πχ Γυμναστήριο, αθλητές στίβου (άλτες, εμπόδια), ορειβάτες (ιδίως στο κατέβασμα τού βουνού), σερβιτόροι, χορευτές, άτομα πού ανεβοκατεβαίνουν σκαλοπάτια, αθλήματα πολεμικών τεχνών, οδηγοί ταξί, κλπ. Επίσης επιρρεπή είναι άτομα χωρίς ιστορικό καταπόνησης μεν, αλλά με προϋπάρχουσα παθολογία τού γόνατος, όπως μαλακή σύσταση χόνδρου, ανατομικές βλάβες, κατασκευαστικές ανωμαλίες, κλπ.

Συνήθως, μετά από κάποιο τραυματισμό της Επιγονατίδας, ή από χρόνια υπερκαταπόνηση σε εργασία σε γονατιστή θέση, ή σε γυμναστήριο, ή χορό, ή σε πεντάλ τροχοφόρων, πρέπει να περάσουν 3-6 μήνες ώσπου να εκδηλωθούν τα φαινόμενα της χονδροπάθειας στον ασθενή. Ο ασθενής αναφέρει ότι «έχει ένα πόνο μπροστά στα γόνατα», ότι «αισθάνεται ένα κάψιμο», ότι «ακούει ήχους κράκ στο γόνατο», ότι «του φεύγει το γόνατο στο κατέβασμα σκαλοπατιών». Η Χονδροπάθεια επιγονατίδων διαγιγνώσκεται με το ιστορικό και με την κλινική εξέταση με τα χέρια. Το πλέον αξιόπιστο τεστ είναι η «δοκιμασία ολίσθησης και πλάγιας μετατόπισης της επιγονατίδας» πάνω στη μηριαία τροχιλία, με το γόνατο σε έκταση και χαλαρό, οπότε αναπαράγεται κριγμός και πόνος.

Ο πιο απλός τρόπος θεραπείας του πόνου της επιγονατίδος είναι η αύξηση της δύναμης του τετρακεφάλου μυός, ώστε να «έλθει» η επιγονατίδα σε κατάλληλη θέση και να μην «τρίβεται». Στην οξεία φάση της νόσου μπορείτε να φορέσετε/δέσετε στο σημείο ένα στήριγμα (επιγονατίδα), το οποίο έχει ως στόχο να κρατάει το γόνατο στην θέση του. Mε την εφαρμογή κρυοθεραπείας θα μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή. Υπάρχουν και συγκεκριμένα σπορ που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε το γόνατο χωρίς να το επιβαρύνετε, όπως είναι το κολύμπι.

H επαναστατική σύνθεση του Kinisis Progen μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποθεραπεία της χονδροπάθειας. Η μοναδική του σύνθεση προσφέρει καλύτερη στήριξη και κίνηση της άρθρωσης μειώνοντας τους κραδασμούς καθώς:

  1. Εμπλουτίζει το αρθρικό υγρό (σύμπλεγμα θειϊκής χονδροϊτίνης με υαλουρονικό οξύ)
  2. Αυξάνει το πάχος και την ελαστικότητα του χόνδρου (βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου)
  3. Ενισχύει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη (ουρσολικό οξύ) του τετρακέφαλου
  4. Προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση (ουρσολικό οξύ και βιταμίνη C)

Πηγή: kinisisprogen.gr

   

   Κατηγορία: Ιατρικά άρθρα, Υγεία