Έχεις βήχα και πονόλαιμο; Να τι πρέπει να κάνεις (αντιβίωση ή καραμέλες; Να πας στο γιατρό;)

Δύο συνηθισμένα, τώρα το χειμώνα, συμπτώματα που κάποιες φορές όμως μπορούν να γίνουν ακόμη και απειλητικά για την υγεία σου.

Δύο από τα βασικά συμπτώματα της ίωσης ή του κρυολογήματος, είναι ο βήχας, που αποτελεί μηχανισμό άμυνας του αναπνευστικού συστήματος και ο πονόλαιμος.

 

Τι να κάνεις αν έχεις βήχα και πονόλαιμο

  • Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι για την αντιμετώπιση μιας ίωσης δεν πρέπει, τουλάχιστον στην αρχή των συμπτωμάτων, να πάρεις αντιβίωση.
  • Αρκεί η αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με τα γνωστά σε όλους μας δισκία για την ανακούφιση του πονόλαιμου και η λήψη βλεννολυτικού σιροπιού για την αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα.
  • Στα φαρμακεία υπάρχουν πλέον σκευάσματα που συνδυάζουν τις δύο δράσεις, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον πονόλαιμο και τον βήχα, ταυτόχρονα.
    Τα σκευάσματα αυτά έχουν τοπική αναισθητική και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν τη βλέννη, και προσφέρουν άμεση και μακράς διαρκείας ανακούφιση.

Πρέπει όμως να συμβουλευτείς γιατρό αν…

…ο βήχας σου συνοδεύεται από πυρετό, που παραμένει υψηλός πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο.
…ο βήχας διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.
…ο βήχας δεν υποχωρεί παρά την εξασθένιση και διακοπή των υπόλοιπων συμπτωμάτων.
…ο βήχας συνοδεύεται από κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα.
…ο βήχας ξεκινά με αίμα.
…η θεραπεία που ακολουθείς δεν βελτιώνει το βήχα.
…έχεις δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: shape.gr

   

   Κατηγορία: Κρυολόγημα-Γρίπη, Υγεία