Μύκητες & Κολπίτιδες: Οι καλοκαιρινοί γυναικολογικοί επισκέπτες

Tο καλοκαίρι είναι μια περίοδος που τα κρούσματα λοιμώξεων, ιδίως στις γυναίκες, αυξάνονται αρκετά. Το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα, αλλά και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπεύθυνους για την αύξηση αυτή. Όσες μάλιστα έχετε αντιμετωπίσει και παλιότερα πρόβλημα, τότε γνωρίζετε καλά πόσο ενοχλητικές μπορούν να γίνουν. Aν, λοιπόν, υποφέρετε συχνά από λοιμώξεις και μυκητιάσεις, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να χαρείτε άφοβα τις διακοπές σας.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες τον Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Αντώνη Μαραγκουδάκη Διδάκτωρα Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κολπίτιδα

Τι είναι: Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων και του κόλπου, που οφείλεται σε μικρόβια. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή και ευκόλως θεραπεύσιμη, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο η σωστή υγιεινή του κόλπου είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγουμε την κολπίτιδα και όλα τα δυσάρεστα επακόλουθά της.
Τα συμπτώματα: O κνησμός και τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο είναι τα κυριότερα συμπτώματα της κολπίτιδας.
Tι φταίει: H διαταραχή της ισορροπίας της «καλής» μικροβιακής χλωρίδας που υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο.
H πρόληψη: Περιορίστε τη λήψη αντιβιοτικών, γιατί μαζί με τα επιβλαβή μικρόβια σκοτώνονται και τα ευεργετικά επίσης διαβάστε τον παρακάτω 10λογο για την υγιεινή του κόλπου.
H αντιμετώπιση: Καταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά. Έχουν προληπτική δράση, αλλά και βοηθητική, διατηρώντας σε ισορροπία τη βακτηριακή χλωρίδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ευάλωτη στα μικρόβια είναι κάθε γυναίκα. Ακόμα και ένα μικρό κοριτσάκι που τριγυρνά χωρίς μαγιό μπορεί να μολυνθεί. Εκτεθειμένα στον κίνδυνο μιας κολπίτιδας είναι τα μικρά κορίτσια που δεν έχουν περίοδο, ούτε οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) για να προστατέψουν τον κόλπο από την «εισβολή» των μικροβίων.

 

Μύκητες του κόλπου
Τι είναι: Η μυκητιασική κολπίτιδα οφείλεται στο μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο προσβάλλει το στόμα και άλλες υγρές περιοχές του δέρματος.
Τα συμπτώματα: Tα κυριότερα συμπτώματα είναι ο κνησμός, τα αυξημένα υγρά και ο πόνος στην περιοχή της λεκάνης. H ανάπτυξη μυκήτων στο γυναικείο κόλπο ευνοείται γενικότερα από τη διαταραχή του pH και το ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Tι φταίει: H λήψη αντιβιοτικών, το έντονο στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές διαταραχές κατά την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη. Η υπερανάπτυξη της Candida ευνοείται από την υψηλή θερμοκρασία και το υγρό περιβάλλον. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι παρατηρούνται πολλά κρούσματα μυκητισιακής κολπίτιδας.
H πρόληψη:
 Μην τρώτε πολλά γλυκά ή άλλα σακχαρώδη. Να χρησιμοποιείτε ουδέτερα σαπούνια, χωρίς άρωμα, για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά σπρέι στην κολπική περιοχή. Προτιμήστε τα ντους από τα αρωματικά αφρόλουτρα. Να σκουπίζετε καλά την πρωκτογεννητική περιοχή μετά το μπάνιο. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, διότι επιτρέπουν τον αερισμό της περιοχής και τη διατηρούν στεγνότερη. Χάστε βάρος, αν είστε υπέρβαρη (20% πάνω από το ιδανικό σας βάρος). Αν πάσχετε από διαβήτη, φροντίστε να διατηρείτε τη γλυκόζη σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό σας μετά το μπάνιο και μη φοράτε υγρά ρούχα πολλή ώρα. Διαβάστε παρακάτω τον 10λογο για την υγιεινή του κόλπου.
H αντιμετώπιση: Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να θεραπευθείτε.
Τηρήστε με προσοχή τις οδηγίες του γιατρού. Ολοκληρώστε τη θεραπεία, ακόμη και αν τα συμπτώματα σταματήσουν νωρίτερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να ξαναμολύνει τη σύντροφο του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί. Για τους λόγους αυτούς, ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συστήσει προληπτικά μέτρα (π.χ. χρήση προφυλακτικού) και θεραπεία και στους δύο συντρόφους.

10 κανόνες για την υγιεινή του κόλπου

1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.
3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Προτιμάτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών.
4. Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα.
5. Μην αφήνετε το σπιράλ για περισσότερο χρόνο από ό,τι σας έχει πει ο γιατρός σας.
6. Προσέχετε την εκλογή του σεξουαλικού συντρόφου σας.
7. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα
8. Κάνετε συχνά τεστ Παπανικολάου.
9. Αν υπάρχει κάποια λοίμωξη, η σεξουαλική επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται ή να γίνεται με προφυλακτικό.
10. Αν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πηγή: infokids.gr

   

   Κατηγορία: Ατομική & Ειδική Υγιεινή, Επικαιρότητα, Υγεία