Γιατί είναι σκούρα τα ούρα σου; Οι πιθανές -και λιγότερο πιθανές- αιτίες
Το χρώμα των ούρων μπορεί να είναι αποκαλυπτικό για την υγεία σου – ή για το τη διατροφή σου και το πόσο νερό πίνεις. Αν αναρωτιέσαι γιατί τα ούρα σου είναι σκούρα, διάβασε εδώ κάποιες πιθανές απαντήσεις.

Τι επηρεάζει το χρώμα των ούρων

Τα ούρα αποτελούνται από νερό και τα απόβλητα που φιλτράρουν τα νεφρά από το αίμα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό κίτρινο μέχρι σκούρο σαν κεχριμπάρι, ανάλογα με το ποσοστό του νερού προς τα απόβλητα προϊόντα. Αυτό γενικά. Πιο ειδικά, το χρώμα των ούρων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα πράγματα. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, ωστόσο μια αλλαγή στο χρώμα θα μπορούσε να σημαίνει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Γιατί είναι τα ούρα σου πιο σκούρα από συνήθως;

Πίνεις αρκετό νερό;

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο. Δεν πίνεις πολύ νερό, οπότε στα ούρα σου κυριαρχούν τα απόβλητα προϊόντα που έχουν φιλτράρει από το αίμα σου τα νεφρά. Ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν αφυδάτωση:

 
  • Ξηρό στόμα και χείλη
  • Δίψα
  • Ζαλάδα ή αδυναμία
  • Δυσκολία στην κατάποση ξηρών τροφών
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση

Τι έφαγες;

Τα παντζάρια και τα σκούρα φρούτα του δάσους μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σου σε πιο κοκκινωπό ή καφέ. (Αν φας σπαράγγια τα ούρα σου θα έχουν πολύ έντονη μυρωδιά την άλλη μέρα, αλλά δεν θα επηρεαστεί το χρώμα τους.)

Μήπως παίρνεις φάρμακα;

Κάποια φάρμακα (δραστικές ουσίες) επίσης προκαλούν αλλαγή στο χρώμα των ούρων:

Η σένα, η χλωροπρομαζίνη και η θειοριδαζίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κόκκινα ούρα.

Η ριφαμπίνη, η βαρφαρίνη και η φαιναζοπυριδίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα πορτοκαλί ούρα.

 

Η αμιτριπτυλίνη, η  ινδομεθακίνη, η σιμετιδίνη και η προμεθαζίνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα γαλάζια ή πρασινωπά ούρα.

Τέλος, η χλωροκίνη, η πριμακίνη, η μετρονιδαζόλη και η νιτροφουαντοΐνη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα σκούρα καφέ ούρα.

Μήπως έχεις ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Οι γυναίκες τείνουν να παθαίνουν ουρολοίμωξη πιο συχνά από τους άντρες, εξαιτίας της ανατομικής κατασκευής.

 

Τα βασικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • πόνο ή αίσθηση πίεσης στην κοιλιά
  • τακτική ούρηση αλλά με μικρή ποσότητα ούρων
  • τα ούρα είναι θολά, σκούρα ή αιματηρά.

Για τα σκούρα ούρα μπορεί να υπάρχουν κι άλλες αιτίες, όπως η αιμολυτική αναιμία και η ηπατίτιδα C, ωστόσο όμως είναι πιο σπάνιο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν τα σκούρα ούρα επιμένουν, ωστόσο, ή έχεις οποιοδήποτε άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι σημαντικό να μιλήσεις με το γιατρό σου.

Πηγή: shape.gr