Διαζύγιο: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους

Ο χωρισμός προκαλεί πολλά συναισθήματα, δημιουργεί ένα είδος στρες που μπορεί να κατακλύσει τους εμπλεκόμενους, και συνεπώς επηρεάζει ακόμα και τους καλύτερους γονείς καθώς αγωνίζονται να φροντίσουν τα παιδιά τους μέσα σε μια νέα οικογενειακή δομή. Με το πένθος, τα αναστατωμένα παιδιά και την απουσία συζύγου, το έργο του γονιού μπορεί να είναι εξουθενωτικό.

Την ίδια στιγμή, τα παιδιά βιώνουν έντονα συναισθήματα στη διάρκεια του χωρισμού. Γι΄αυτό χρειάζονται βοήθεια για να κατονομάσουν τα συναισθήματά τους.

Αλλά κι εσείς μπορεί να δυσκολεύεστε να αντέξετε τα δύσκολα συναισθήματα των παιδιών σας, γιατί νιώθετε ενοχές ότι εσείς τα προκαλέσατε, εσείς φταίτε ή επειδή φουντώνει μέσα σας ο θυμός που προσπαθούσατε να πνίξετε, επειδή πιστεύετε ότι φταίει ο άλλος γονιός.

«Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, ώστε να έχετε το χρόνο και τον χώρο για τα συναισθήματα των παιδιών σας. Ακούστε και δείξτε στα παιδιά σας ότι κατανοείτε τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους», τονίζουν οι Karen Bonnell και Kristin Little στο βιβλίο τους «Εμείς θα σε αγαπάμε πάντα», εκδόσεις διόπτρα.

Ως γονείς, δεν καταλήξατε εύκολα στην απόφαση να χωρίσετε, και άσχετα πώς φαίνεται εξωτερικά, για κανέναν δεν είναι εύκολο. Ολοι προσαρμόζονται, μαθαίνουν έναν νέο τρόπο ζωής και πενθούν.

Πώς να καθοδηγήσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας

Ακούστε

Αφήστε στην άκρη αυτό που κάνετε και δώστε όλη σας την προσοχή στο παιδί.

Κατονομάστε αυτό που νιώθει

Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη και να καταλάβει τα συναισθήματά του.

Βοηθήστε το

Βοηθήστε το παιδί να βρει ένα παράδειγμα για μια δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει και από την οποία έχει αντλήσει νέα δύναμη ή την αίσθηση ότι τα κατάφερε καλά.

Θυμίστε του ότι είστε μαζί σε όλο αυτό.

Ο ρόλος του γονιού

Ο ρόλος του γονιού είναι μέρος του οικογενειακού συστήματος είτε σε ένα σπίτι, είτε σε δύο. Αυτό σημαίνει ότι το στιλ του ενός γονιού επηρεάζει το στιλ του άλλου γονιού, όπως και τα συναισθήματα.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, χρειάζονται αληθινούς γονείς που να τα αγαπούν, να τα εξελίσσουν, να τα βοηθούν να τα γνωρίσουν τον εαυτό τους, γονείς με συμπόνια και αποφασιστικότητα ότι τα παιδιά, όταν κάνουν λάθη, θα τα καταφέρουν καλύτερα την επόμενη φορά.

Τα παιδιά δεν είναι προστάτες , φίλοι ή έμπιστοί μας στη διάρκεια του χωρισμού- ακόμα και αν προσπαθούν να γεμίσουν το κενό, είναι δική σας δουλειά να φροντίσετε τον εαυτό σας , να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε και να οδηγήσετε τα παιδιά σας πίσω στην παιδική τους ηλικία.

Και μην ξεχνάτε:

Τα παιδιά δεν φροντίζουν τους ενήλικες. Οι ενήλικες φροντίζουν τα παιδιά. Αυτός είναι ο κανόνας.

Πηγή: mothersblog.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Παιδί