Κουραμπιέδες VS μελομακάρονα – θερμίδες & συνταγές




Η εποχή εκείνη του χρόνου που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα και στα αρώματα των χριστουγεννιάτικων γλυκών, έφτασε! Οι φορές που θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο μεγαλείο των κουραμπιέδων και των μελομακάρονων, θα είναι αμέτρητες, και όλοι ξέρουμε πως παρά τις προσπάθειές μας, στο τέλος θα υποκύψουμε στη γοητεία τους! Γι’ αυτό σας παραθέτουμε τις συνταγές και των δύο αυτών αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών, που σίγουρα θα αξιοποιήσετε πάνω από μία φορά!

Οι τέλειοι κουραμπιέδες

Υλικά
• 300 γρμ. βούτυρο γάλακτος
• 125 γρμ. αμύγδαλο
• ½ κγ. μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα βανίλια
• 110 γρμ. ζάχαρη άχνη
• 25 γρμ. μαύρο ρούμι
• 600 γρμ. αλεύρι
• Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Προετοιμασία
• Σε δυνατή ένταση, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη, για περίπου 20 λεπτά. Το καλό χτύπημα της ζύμης είναι, άλλωστε, μεγάλης σημασίας για την επιτυχία των κουραμπιέδων.

• Εν τω μεταξύ, έχουμε ψήσει τα αμύγδαλα στους 160ο C και εν συνέχεια τα έχουμε τεμαχίσει σε χοντρά κομμάτια.

• Στο χτυπημένο βούτυρο με την άχνη, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ύστερα ρίχνουμε μέσα και τα αμύγδαλα μαζί με το ρούμι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.

• Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, ιδανικά στρογγυλούς με διάμετρο 3 χιλιοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 15-20 λεπτά, γύρω στους 170 ο C.

• Αφού ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη

 

Τα τέλεια μελομακάρονα

Υλικά
• 240 γρμ. σπορέλαιο
• 240 γρμ. ελαιόλαδο
• 50 γρμ. κονιάκ
• 160 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
• 1 κγ. μαγειρική σόδα
• 200 γρμ. ζάχαρη
• 1 κγ. γαρύφαλλο
• 2 κγ. κανέλα
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 900 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κγ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
• 400 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. νερό

Προετοιμασία

• Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη (αν θέλουμε τα μελομακάρονα πιο light, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με 100 γρ. Sugavida) , την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα ενώ προσθέτουμε τέλος και το αλεύρι, που το έχουμε προηγουμένως κοσκινίσει με το μπέικιν πάουντερ.

• Το μίγμα δεν χρειάζεται έντονο ανακάτεμα, καθώς η ζύμη για τα μελομακάρονα πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

• Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25 λεπτά στους 160ο C.

• Όσο τα μελομακάροντα ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη (ή 200 γρ. Sugavida) και το νερό σε μια κατσαρόλα και μετά την πρώτη βράση τους, συνεχίζουμε να τα βράζουμε για 3 ακόμα λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί από το βράσιμο και αφήνουμε το μίγμα στη χαμηλή φωτιά να διατηρείται ζεστό.

• Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα (ανάλογα πάντα και με το μέγεθος του μελομακάρονου) και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Προσέξτε τα μελομακάρονα να έχουν κρυώσει καλά, ενώ το σιρόπι να είναι ακόμα ζεστό. Αν μάλιστα, έχετε κάνει και σχέδιο με το πιρούνι όταν τα πλάθατε, θα απορροφήσουν ακόμα καλύτερα το σιρόπι.

Κύρια πηγή: clickatlife.gr