Μυκητιάσεις συχνό μεν πρόβλημα, ιάσιμο δε!

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούνται από μικροοργανισμούς που ονομάζονται μύκητες και περιλαμβάνουν την μυκητίαση του δέρματος, των τριχών και των ονύχων (ονυχομυκητιάσεις).

Οι μύκητες ζουν στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί και εκτός από τους παθογόνους μύκητες (π.χ. Canida, Microsporum spp, κ.λπ.), υπάρχουν και οι μύκητες που ζουν παρασιτικά στον οργανισμό χωρίς επιβλαβή ασθένεια και οι μύκητες που είναι απαραίτητοι στην διατροφική αλυσίδα (π.χ. Ζυμομύκητες).

Οι μυκητιάσεις μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος και  μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή (από άνθρωπο ή ζώα), είτε με έμμεση επαφή (από το έδαφος ή τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, χρήση αθλητικών παπουτσιών, άμεση έκθεση του δέρματος σε άμμο, πισίνα, επαφή με ζώα).

Η ανάπτυξη των μυκήτων ευνοείται από την ζέστη και την υγρασία γι’ αυτό στα μέτρα πρόληψης των δερμομυκητιάσεων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις του «Αθλητικού ποδιού», που συχνά οφείλεται στην παρατεταμένη χρήση κλειστών παπουτσιών, είναι να στεγνώνουμε καλά τα πόδια τις μεσοδακτύλιες πτυχές.

Για να την θεραπεία τους απαιτείται  φαρμακευτική αντιμετώπιση, υπάρχουν κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα από τα οποία ξεχωρίζει η TERBINAFINE, λόγω του υψηλού δείκτη αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Χορηγείται peros σε μορφή δισκίων συνταγογραφούμενη από τον ειδικό ιατρό και στις μορφές κρέμας και σπρέι ανάλογα τον τύπο της μυκητίασης, το σημείο καθώς και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς.

Το Chemiderm® Terbinafine  αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη θεραπεία εκλογής των δερμομυκητιάσεων και των ονυχομυκητιάσεων.

Κυκλοφορεί στις  φαρμακευτικές μορφές tabs, cream  & spray και παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Iasis Pharma.

 

Πέτρος Κασαρτζιάν

Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων

Επιστημονική ενημέρωση

Pharma Q A.E – Τηλ. 2109374576-8

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Περιποίηση Προστασία, Υγεία