SOS πληροφορίες: Τι είναι η κολπίτιδα, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Τι είναι η κολπίτιδα

Κολπίτιδα είναι οποιαδήποτε φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου, που συνήθως οφείλεται σε μικρόβιο. Οι κολπίτιδες είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα και ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. Τις περισσότερες φορές θεραπεύονται εύκολα, αλλά ενδέχεται να εξελιχθούν σε επίμονη ενόχληση λόγω της ιδιαιτερότητας της φυσιολογίας του κόλπου και την επίδραση πολλών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία της περιοχής. Οι πιο συχνές μορφές κολπίτιδας είναι η μυκητίαση, οι τριχομονάδες, τα χλαμύδια, και το μυκόπλασμα.

Τα συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, καθώς και η αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συνήθως υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πολλές φορές πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και κατά την ούρηση (κάψιμο), αλλά και στο υπογάστριο, αν η φλεγμονή είναι στο ενδομήτριο ή τις σάλπιγγες. Αν έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείς άμεσα τον γυναικολόγο σου.

Σε τι οφείλεται

Η κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων είναι η μειωμένη άμυνα του οργανισμού, η ελλιπής ή λανθασμένη υγιεινή της περιοχής του κόλπου, ορισμένα φάρμακα. Μπορεί επίσης να προκύψει από χρήση τουαλέτας ή προσωπικών ειδών που έχουν μολυνθεί από πάσχον άτομο. Φαίνεται επίσης πως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, ακόμα και έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, αλλά φυσικά και η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της. Τέλος, κάποιες μορφές κολπίτιδας παρουσιάζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς θα την αποφύγεις

Το καθημερινό ντους είναι βασικό για την υγιεινή του κόλπου. Να θυμάσαι όμως πως ο κόλπος είναι ένα «αυτοκαθαριζόμενο» όργανο. Γι’ αυτό απόφυγε τα ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια, καθώς μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το pH του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα. Για τον ίδιο λόγο, μην κάνεις κολπικές πλύσεις, εκτός κι αν σε συμβουλεύσει διαφορετικά ο γυναικολόγος σου.

Επειδή τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, καλό είναι να προτιμάς βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, και όχι συνθετικά εσώρουχα και στενά παντελόνια.

Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Αν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις, περιόρισε τη χρήση του σε όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες.

Αν μετά την λήψη κάποιων φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών, παρατηρήσεις κάποια από τα συμπτώματα κολπίτιδας, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Όταν είσαι στη θάλασσα ή στην πισίνα, αφού βγεις από το νερό, μην παραμείνεις για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό. Επίσης, να ξαπλώνεις πάντα πάνω στην πετσέτα ή στην ψάθα σου και να αποφεύγεις την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια.

Γενικά, φρόντισε τον εαυτό σου και προσπάθησε να ενισχύει την άμυνά του μέσω της σωστής διατροφής. Μην καταναλώνεις συχνά ζάχαρη και γλυκά, αλλά αντίθετα, πρόσθεσε στη διατροφή σας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.

Διάγνωση και θεραπεία για την κολπίτιδα

Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα συμπτώματα κολπίτιδας, μην αμελήσεις να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά η λοίμωξη. Η διαδικασία της διάγνωσης, εκτός από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση της ασθενούς, γίνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού για να εντοπιστεί το μικρόβιο. Στη συνέχεια, γίνεται αντιβιόγραμμα ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικού, σε συνδυασμό με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και ο σύντροφος αγωγή.

Πηγή: shape.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Υγεία