Σνακ: Γιατί πρέπει να τα τρώμε;

Η ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημά της τον κανόνα των 5 γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, ανάμεσα σε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, τα οποία ορίζονται ως κύρια γεύματα, θα πρέπει να υπάρχουν δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό), ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει εξάντληση και να έχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά.

Τι μας προσφέρουν

Οπως συμβαίνει και με το φαγητό μας, έτσι και με τα σνακ, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά και μικρά μυστικά, που τα κάνουν ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Δεν είναι για… χόρταση! Μη σας ξεγελάει το μέγεθός τους, γιατί μπορεί τα σνακ να είναι μικρά, αλλά συχνά οι θερμίδες τους είναι υπολογίσιμες. Ο ρόλος των σνακ είναι σημαντικός για τη διατροφή μας, δεν παύει όμως να είναι επικουρικός. Ενα σνακ καλό είναι να μη δίνει πάνω από 200 θερμίδες.

Δεν αντικαθιστούν τα γεύματα. Τα σνακ είναι συνήθως μικρά σε ποσότητα και μονοδιάστατα από διατροφική άποψη. Kατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να περιέχουν το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι επίσης χρήσιμα για τον οργανισμό εάν ανάμεσα σε δύο κύρια γεύματα μεσολαβούν περισσότερες από 4 ώρες.

Το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία. Φροντίζουμε να επιλέγουμε διαφορετικά σνακ μέσα στην εβδομάδα και προτιμάμε να εναλλάσσουμε το γλυκό με το αλμυρό, προσφέροντας στον οργανισμό μας ευρεία γκάμα τροφών και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών.

Ιδέες για σνακ

Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούταΓιαούρτι με ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
1 χούφτα ξηρούς καρπούς
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί
1 τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα ­τυρί και 1 φέτα βραστή γαλοπούλα
1 μπολάκι φρέσκια φρουτοσαλάτα
10 αμύγδαλα και 2 κουταλιές σταφίδες
1 βραστό ή ψητό καλαμπόκι
Στικς λαχανικών

Με μέτρο το τσιμπολόγημα

Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για σνακ, όμως είναι πολύ εύκολο να οδηγηθείτε στην υπερφαγία αν δεν προσέξετε. Πολλές φορές, βασιζόμενοι στο ότι τρώτε κάτι υγιεινό, υποτιμάτε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Επομένως, αποφεύγετε να τρώτε κατευθείαν από το σακουλάκι και οργανώστε σωστά τις μερίδες σας. Μια χούφτα με ξηρούς καρπούς αρκεί.

Πηγή: vita.gr

   

   Κατηγορία: Διατροφή, Υγεία