Νύχια που σπάνε: Λόγοι και μέτρα να το αντιμετωπίσετε!

Οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην όψη των νυχιών είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα οι δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα νύχια να γίνουν εύθραυστα, να ξεφλουδίζουν ή και να σπάνε εξαιτίας κάποιας εσωτερικής δυσλειτουργίας.

Γιατί σπάνε τα νύχια; Κι όμως υπάρχουν λύσεις!

  1. Ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β, C, και Ε, καθώς και πολύτιμων μετάλλων όπως καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, αλλά και πρωτεϊνών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των νυχιών, μπορούν να οδηγήσουν τόσο στην αδυναμία των νυχιών. Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Α βοηθά σε μερικές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί η ευαισθησία. Η πρωτεΐνη θεωρείται ως η βασική δομική μονάδα των νυχιών, και για τον λόγο αυτό η πρόσληψή της επηρεάζει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών. Επίσης, ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό και στα νύχια.
  2. Η παράλειψη ενυδάτωσης των χεριών και των νυχιών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αδύναμα νύχια. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ξηραίνει τα πετσάκια, τα οποία καθίστανται χρήσιμα για την προστασία και σωστή ανάπτυξη των νυχιών. Κρέμες χεριών εμπλουτισμένες με βιοτίνη, βιταμίνη Ε, και προβιταμίνη Β5, καθώς και διάφορα ενυδατικά έλαια, μπορούν να περιποιούνται και να ενδυναμώνουν αποτελεσματικά τα νύχια, αποτρέποντας έτσι τις φθορές και το σπάσιμό τους.
  3. Το συχνό βάψιμο των νυχιών δεν τα αφήνει να αναπνεύσουν, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει φθορές καθιστώντας τα αδύναμα και ευαίσθητα στο σπάσιμο.
  4. Η συχνή πληκτρολόγηση στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των νυχιών αν αυτά χτυπούν συνέχεια στα πλήκτρα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είναι κομμένα κοντά και καλά λιμαρισμένα.
  5. Η συχνή χρήση καθαριστικών και σαπουνιών μπορούν να φθείρουν τα νύχια οδηγώντας σε σπάσιμο. Το να χρησιμοποιείτε γάντια τουλάχιστον για τις φορές που καθαρίζετε και κάνετε τις δουλειές του σπιτιού είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας! Κάποια σαπούνια και καθαριστικά αφυδατώνουν τα χέρια και τα νύχια με αποτέλεσμα την φθορά τους.
  6. Μία ακόμη συνήθης αιτία είναι η συχνή έκθεση σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, για παράδειγμα λόγω του πλυσίματος πιάτων η κολύμβησης.
  7. Η παράλειψη προστασίας των χεριών και των νυχιών τον χειμώνα. Η ξηρή ατμόσφαιρα και η χαμηλή θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα χέρια όσο και στα νύχια, γι’ αυτό οφείλετε να τα προστατεύετε με ένα ζευγάρι ζεστά γάντια. Για καλύτερα αποτελέσματα, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα χεριών πριν φορέσετε τα γάντια.

Πηγή: saridakispharmacy.gr

   

   Κατηγορία: Επικαιρότητα, Ζωή