Τροφές που ανεβάζουν την ψυχολογία: Μύθος ή πραγματικότητα

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες και δραστηριότητες που ανεβάζουν την ψυχολογία και μας κάνουν να νιώθουμε καλυτέρα, όπως η γυμναστική, μια βόλτα στο κοντινό πάρκο ή η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο φαίνεται πως συγκεκριμένες τροφές διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας καλύτερης ψυχολογίας. Επίσης είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει και μια σειρά από άλλα πράγματα όπως το βάρος, η εμφάνιση της επιδερμίδας και τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα.

Πώς η διατροφή μπορεί να μας κάνει χαρούμενους

Κρίσιμο ρόλο για μια καλή διάθεση φαίνεται να παίζει η ουσία σεροτονίνη, ενώ ταυτόχρονά είναι σημαντική και για την ποιότητα του ύπνου. Σχετική έρευνα έδειξε το συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων σεροροτνίνης, της διάθεσης και της συμπεριφοράς και γενικότερα ότι υπάρχει σύνδεση με τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Για να συντεθεί η σεροτονίη είναι απαραίτητη η φυσική ουσία τρυπτοφάνη. Την οποία βρίσκουμε σε ορισμένες τροφές.

Συγκεκριμένες  τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την ευτυχία:

Αυγά

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης και συγκεκριμένα οι κρόκοι περιέχουν σημαντικές ποσότητες αυτής της ουσίας καθώς και τυροσίνη, χολίνη και βιοτίνη. 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, τυρί) είναι εξαιρετικές πηγές τρυπτοφάνης.

Προϊόντα Σόγιας

Τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου είναι πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης και είναι ιδανική τροφή  στους χορτοφάγους και τους vegans.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε τρυπτοφάνη αλλά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη γνωστική ικανότητα.

Ξηροί καρποί

Φουντούκια, αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια είναι πηγές τρυπτοφάνης και ενισχύουν  την ψυχολογία.

Γαλοπούλα

Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, είναι χαμηλό σε λιπαρά ενώ παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.  Ενδείκνυται  για όσους ακολουθούν διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου και τρυπτοφάνης. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να μας ανεβάσουν τη διάθεση και να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο ύπνο.

Πηγή: vardamidispharmacy.gr

 

 

 

 

 

   

   Κατηγορία: Διατροφή, Υγεία