Τι λένε αυτά τα 8 σημάδια στα νύχια για την υγεία

 

Η υγεία των νυχιών σχετίζεται με το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα κάθε ανθρώπου. «Για τον γενικό πληθυσμό, η υγεία των νυχιών είναι συνήθως ένας δείκτης της κακής πρόσληψης τροφής ή πέψης», εξηγεί η Δρ Sara Norris, ένας γιατρός εναλλακτικής ιατρικής με έδρα το Los Angeles. «Τα εύθραυστα, αδύναμα και ξεφλουδισμένα νύχια είναι οι πιο κοινές ανησυχίες ανησυχίας που συναντώ. Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν συνήθως αποτέλεσμα κακής διατροφής και λιγότερο συχνά σύμπτωμα κάποιας συστηματικής νόσου».

Ο Norris επισημαίνει ότι οι ανωμαλίες των νυχιών γενικά αφορούν μόνο ένα ή δύο νύχια και δεν σχετίζονται με οποιεσδήποτε σημαντικές ανησυχίες για την υγεία.

Ο Δρ Mark Benor, κλινικός επίκουρος καθηγητής της οικογενειακής ιατρικής στο Keck School of Medicine, συμφωνεί: «Η δουλειά μου είναι να διαβεβαιώνω τους ανθρώπους ότι τα θέματα των νυχιών τους συνήθως δεν υποδηλώνουν σοβαρές υποκείμενες ασθένειες. Η κλινική οικογενειακής ιατρικής είναι γεμάτη από ασθενείς με ευρήματα νυχιών που δεν έχουν καμία σημασία εκτός από το άγχος που δημιουργούν».

ενικά, υγιή θεωρούνται τα νύχια που είναι λεία και χωρίς αποχρωματισμούς, αλλά αν υπάρχει κάτι λάθος με την υφή και το χρώμα τους, αξίζει να διαβάσει κανείς τις ακόλουθες σχετικές πληροφορίες:

Τι κάνει τα νύχια να αλλάζουν υφή;

Εύθραυστα νύχια

Τραχιά νύχια που σπάνε ή ραγίζουν εύκολα είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα νυχιών. Είναι επίσης πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες. Επίσημα ονομάζεται onychoschizia (ονυχόσχισση), και προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενο βρέξιμο και ξήρανση των νυχιών. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς γάντια όταν βρέχει τα χέρια του, όπως για παράδειγμα κατά το πλύσιμο των πιάτων.

Ακόμη, εύθραυστα νύχια μπορούν να προκαλέσουν ο υποθυρεοειδισμός και η ανεπάρκεια σιδήρου.

Μαλακά ή αδύναμα νύχια

Τα νύχια αυτά σπάνε εύκολα ή λυγίζουν πριν από το σπάσιμο. Μπορεί να οφείλονται στην υπερέκθεση σε υγρασία ή χημικές ουσίες, όπως το απορρυπαντικό, τα υγρά καθαρισμού, οι θεραπείες νυχιών και οι τεχνικές αφαίρεσης για βερνίκι νυχιών.

Έτσι, είναι σημαντικό να αποφεύγει κανείς την επαφή των νυχιών του με χημικές ουσίες και να τα αφήνει φυσικά ώστε να έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν. Τα αδύναμα νύχια πιθανότατα να συνδέονται με ανεπάρκεια σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, σίδηρο ή λιπαρά οξέα.

Ξεφλούδισμα

Το ξεφλούδισμα είναι πιθανό να προκαλείται από εξωτερικό τραύμα στο ίδιο το νύχι – με τη χρήση για παράδειγμα των νυχιών ως εργαλείο, την άσκηση πίεσης ή την αφαίρεση ακρυλικού μανικιούρ. Τα νύχια μπορούν επίσης να ξεφλουδίσουν εάν πλένει κανείς τα χέρια του για πολλή ώρα με σαπουνισμένο νερό.

Για να γίνει κατανοητό αν το ξεφλούδισμα οφείλεται σε εσωτερική ή εξωτερική αιτία, μπορεί κανείς να ελέγξει αν ξεφλουδίζουν και τα νύχια των ποδιών του. Εάν ναι, θα μπορούσε να είναι μια εσωτερική αιτία, όπως η έλλειψη σιδήρου. Αν όχι, είναι πιθανώς εξωτερικό το αίτιο.

Στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητη η προσθήκη σιδήρου στη διατροφή με φαγητά όπως οι φακές, το κόκκινο κρέας και τα ενισχυμένα δημητριακά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η λήψη βιοτίνης. Στη δεύτερη περίπτωση, μια ειδική λοσιόν μπορεί να ενυδατώσει τα νύχια μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα ενδεχομένως τα αφυδάτωσε.

Κορυφογραμμές

Οι κορυφογραμμές μοιάζουν με μικρά οριζόντια ή κάθετα κύματα στα νύχια. Οι κάθετες κορυφογραμμές εμφανίζονται γενικά σε μεγαλύτερες ηλικίες και διασχίζουν όλο το νύχι, από την κορυφή μέχρι την επιδερμίδα. Εφ ‘όσον δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως οι αλλαγές στο χρώμα, θεωρούνται καλοήθεις. Από την άλλη, οι οριζόντιες κορυφογραμμές, που ονομάζονται επίσης γραμμές του Beau, είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού συμπτώματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να επισκεφθεί κανείς τον γιατρό του προκειμένου να βρει την υποκείμενη αιτία. Οι κάθετες κορυφογραμμές θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές της αναιμίας ή ανεπάρκειας σιδήρου, ενώ οι οριζόντιες γραμμές θα μπορούσαν να συνεπάγονται μια υποκείμενη κατάσταση όπως η νεφρική νόσος, η οποία μπορεί πραγματικά να σταματήσει την ανάπτυξη των νυχιών μέχρι το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Τι κάνει τα νύχια να αλλάζουν χρώμα;

Κίτρινα νύχια

Τα κίτρινα νύχια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και προκαλούνται από μόλυνση ή από αντίδραση σε ένα προϊόν που χρησιμοποίησε κάποιος, όπως ένα βερνίκι νυχιών.

Τα νέα νύχια που μεγαλώνουν δεν θα έπρεπε να είναι κίτρινα, αλλά για τις ήδη υπάρχουσες μολύνσεις μπορούν να βοηθήσουν και φυσικές μέθοδοι, όπως το πετρέλαιο δέντρων τσαγιού ή η βιταμίνη Ε. Ακόμη, και μια πολυβιταμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη για τα κίτρινα νύχια. Αν ωστόσο το κίτρινο χρώμα παραμένει, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος και θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση με κάποιον γιατρό.

Μαύρες γραμμές

Οι μαύρες γραμμές στα νύχια ονομάζονται επίσης σχισμοειδής αιμορραγία και μπορεί να είναι και καφέ ή σκούρες κόκκινες, ενώ μοιάζουν με θραύσματα. Μπορούν να εμφανιστούν πολλές φορές. Η πιο πιθανή αιτία είναι ένα τραύμα στα νύχια, όπως μια κατά λάθος «σύγκρουσή» τους με μια πόρτα. Οι γραμμές αυτές είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το νύχι και θα πρέπει να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς το νύχι μεγαλώνει.

Λευκές κηλίδες

«Οι διάσπαρτες λευκές κηλίδες στα νύχια που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω από τη μέση σχολική ηλικία, μπορούν να σημαίνουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου», εξηγεί ο Norris. «Συνήθως 30 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου την ημέρα για τρεις μήνες, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του προβλήματος». Άλλες πιθανές αιτίες είναι:

  • Αλλεργική αντίδραση
  • Μυκητιασική λοίμωξη
  • Τραυματισμός στο νύχι

Έλλειψη «μισοφέγγαρων»

«Μισοφέγγαρα» αποκαλούνται εκείνες οι μικρές στρογγυλεμένες λευκές καμπύλες στη βάση του νυχιού. Αλλά δεν τις έχουν όλοι. Τι σημαίνει η έλλειψή τους; Τις περισσότερες φορές, δεν σημαίνει τίποτα και θα μπορούσαν απλά να είναι κρυμμένα κάτω από το δέρμα. Αν φαίνεται ότι έχουν εξαφανιστεί, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι:

  • Υποσιτισμού
  • Κατάθλιψης
  • Αναιμίας

Ωστόσο, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη αν αρχίσουν να γίνονται κόκκινα και συνοδεύονται από:

  • Ζαλάδα
  • Άγχος
  • Ίλιγγο
  • Απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Ασυνήθιστες λιγούρες

Πρόσθετα συμπτώματα που χρίζουν προσοχής

«Οι πιο κοινές συστηματικές καταστάσεις που συναντώ στους ασθενείς είναι η ψωρίαση, η οποία συνήθως προκαλεί τον σχηματισμό λακκουβών στα νύχια, και ο υποθυρεοειδισμός που μπορεί να προκαλέσει αδύναμα, εύθραυστα νύχια», εξηγεί ο Norris.

Εξογκώματα γύρω από τη βάση του νυχιού ή άλλες αλλαγές θα πρέπει να αναφέρονται επίσης στον γιατρό. Σύμφωνα με τον Norris, οι πιο ανησυχητικές ενδείξεις για νόσο των νυχιών είναι οι ακόλουθες:

  • Λακκούβες
  • Κορυφογραμμές
  • Αποχρωματισμοί
  • Διαμήκη και εγκάρσια αυλάκια
  • Αλλαγές στο πάχος και την υφή της επιφάνειας

Πώς μπορεί κανείς να κρατήσει τα νύχια του υγιή;

«Το σώμα μας είναι έξυπνο και έτσι όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμινών και άλλων απαραίτητων συστατικών, τα νύχια και τα μαλλιά μας θα το δείξουν» εξηγεί ο Norris.

Μια πλήρης διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, παρέχει συνήθως όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα νύχια. Ακόμη, μπορεί να χρειαστεί η περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, όπως κάποια πολυβιταμίνη ή συμπληρώματα βιοτίνης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν τα παραπάνω θέματα στα νύχια δεν συνοδεύονται από πρόσθετα συμπτώματα.

Πηγή: shape.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Περιποίηση Προστασία, Υγεία