Microneedling για αντιγήρανση

-Τι είναι η αντιγήρανση με microneedling;

Η αντιγήρανση με microneedling είναι θεραπεία με στόχο την βελτίωση της όψης και υφής του δέρματος. Γίνεται τόσο στο πρόσωπο όσο και σε σημεία του σώματος. Είναι μια απόλυτα φυσική θεραπεία που εκμεταλλεύεται την ικανότητα του δέρματος για αυτοΐαση και αναγέννηση. Το microneedling χρησιμοποιείται στη δερματολογία τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και στη θεραπεία σημαδιών ακμής και ουλών.

-Ποια είναι η προετοιμασία για το microneedling;

Η συνεδρία είναι πολύ φιλική στον πελάτη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Στην περίπτωση ιστορικού έρπητα στην περιοχή χρειάζεται προφυλακτική αγωγή που λαμβάνεται σε συνεννόηση με το δερματολόγο.  Προετοιμάζουμε την περιοχή που θεραπεύουμε εφαρμόζοντας τοπική αναισθητική κρέμα για αποφυγή κάθε ενόχλησης.

-Με ποια εργαλεία γίνεται το microneedling;

Μicroneedling στη δερματολογία γίνεται με τη βοήθεια συσκευής dermaroller ή μηχανήματος dermapen.

Το dermaroller είναι ειδικό ιατρικό εργαλείο που αποτελείται από έναν κύλινδρο με πολλές όμοιες λεπτές βελόνες να προεξέχουν. Το μήκος των βελόνων μπορεί να ποικίλει. Το dermaroller ουσιαστικά κυλάει πάνω στο δέρμα. Είναι σε αποστειρωμένη συσκευασία και είναι ατομικό για κάθε ασθενή. Αποθηκεύεται στο ιατρείο και είναι έτοιμο προς χρήση για επόμενο ραντεβού.

Το ηλεκτρικό dermapen είναι ένα στυλό με παλλόμενες αποστειρωμένες βελόνες στη μύτη που ‘γαζώνουν’ την περιοχή. Το βάθος διείσδυσης είναι μεταβαλλόμενο.

Με το dermaroller  ‘σαρώνουμε’ μεγάλες επιφάνειες ενώ με το dermapen επιμένουμε σε σημειακές βλάβες όπως ουλές ακμής.

-ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ MICRONEEDLING;

Η συσκευή εκτελεί πολλαπλούς νυγμούς που δεν γίνονται αντιληπτοί λόγω της τοπικής αναισθησίας. Οι βελόνες διεισδύουν στο επιθυμητό βάθος του δέρματος. Στην επιφάνεια του δέρματος εμφανίζονται στικτές μικροαιμορρικές εστίες, που είναι σημάδι της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής. Υπάρχει ένα αίσθημα ζέστης στην περιοχή που υποχωρεί γρήγορα. Αμέσως μετά τη θεραπεία το πρόσωπο είναι κόκκινο. κοκκινίλα υποχωρεί στο μισό εντός λίγων ωρών και πλήρως σε 1-2 24ωρα. Η τοπική χρήση καλλυντικών επιτρέπεται από την επόμενη κιόλας ημέρα.

 

-ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ MICRONEEDLING ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ;

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλεται στην εκμετάλλευση των αστείρευτων ικανοτήτων του δέρματος για ανάπλαση και αυτοδιόρθωση. Πιο συγκεκριμένα το microneedling χρησιμοποιείται στη δερματολογία για:

  • Ανάπλαση κι ανανέωση σφρίγους και πάχους του δέρματος. Ο σημειακός μικροτραυματισμός πυροδοτεί μια διαδικασία ενεργοποίησης και αναδόμησης του κολλαγόνου του δέρματος με ευεργετικά αποτελέσματα. Οι μονάδες παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα οι ινοβλάστες ενεργοποιούνται από τα σήματα που παράγει ο μικροτραυματισμός και ξεκινούν την υπερπαραγωγή νέων ινών ελαστίνης και κολλαγόνου. Η θεραπεία είναι ιδανική για την εξάλειψη δυσχρωμιών, ανοικτών πόρων, λεπτών ρυτίδων και ούλων ακμής.
  • Θεραπεία ουλών και σημαδιών ακμής. Το συνεχές χτύπημα των ουλών καταστρέφει τις «κακές» ίνες κολλαγόνου και δίνει χώρο στην αντικατάστασή τους από νέο «καλό» κολλαγόνο. Με το dermapen χτυπάμε σημειακά τις ουλές ακμής του προσώπου ενώ για εκτεταμένες ουλές και ραγάδες εγκυμοσύνης ή ανάπτυξης χρησιμοποιούμε και το dermaroller.
  • Αντιγήρανση με χρήση μεσοθεραπευτικών υλικών. Τα κανάλια που ανοίγει η βελόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την διείσδυση μεσοθεραπευτικών διαλυμάτων που απλώνονται κατά τη θεραπεία ή και αμέσως μετά από αυτήν. Έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα για λάμψη, λεύκανση, ενυδάτωση.
  • Θεραπεία μελάσματος. Ο μικρονυγμός φαίνεται ότι προκαλεί μια επανεκκίνηση στη λειτουργία των μελανοκυττάρων που υπερπαράγουν μελανίνη στην πανάδα, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση δυσχρωμιών. Η διεργασία που ξεκινάει λόγω της θεραπείας διαρκεί 3-4  εβδομάδες.

Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται ορίζεται από το πρόβλημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή και να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες αντιγήρανσης στην ίδια συνεδρία όπως μπότοξυαλουρονικό ή μεσοθεραπεία. Δεν μπορεί να γίνει μαζί με χημικό peeling. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι απολύτως συγκρίσιμη με αυτήν του fractional laser σε θέματα ανάπλασης δέρματος.

Υπάρχει εποχιακός περιορισμός για τη θεραπεία;

Όχι. Η αντιγήρανση με microneedling είναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία για χειμώνα -καλοκαίρι.

-Υπάρχουν συσκευές microneedling για οικιακή χρήση; Είναι αποτελεσματικές;

Στην αγορά υπάρχουν συσκευές microneedling κυρίως του τύπου dermaroller για χρήση κατ΄οίκον. Έχουν μικρό βάθος διείσδυσης (μήκος βελόνας 0,25-0,5 mm) και η εφαρμογή τους είναι σχετικά ανώδυνη. Στην ουσία επιτυγχάνουν μια επιφανειακή απολέπιση τύπου peeling. Σε καμία περίπτωση οι οικιακές συσκευές δεν προσφέρουν το αποτέλεσμα της εφαρμογής του ιατρικού microneedling.

 

   

   Κατηγορία: Καλλωπισμός, Περιποίηση Προστασία