ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ενώ το καλοκαίρι θεωρείτε συνώνυμο της ανεμελιάς, της χαλάρωσης και των διακοπών, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι δυσκολεύονται συναισθηματικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Για μερικούς ανθρώπους, η καλοκαιρινή κατάθλιψη έχει βιολογική αιτία. Για άλλους, τα άγχη του καλοκαιριού μπορεί να συσσωρευτούν και να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. 

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Psychiatry, μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης ακολουθούν ένα εποχικό μοτίβο. Και ενώ δεν είναι τόσο επαναλαμβανόμενη το καλοκαίρι όσο το φθινόπωρο ή το χειμώνα, πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται. (meygeia.gr).

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

 

 1. Κόπωση: Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και πολλοί άνθρωποι μένουν ξύπνιοι αργότερα και κοιμούνται λιγότερο. Επιπλέον, ο ύπνος τους διακόπτεται επειδή οι νύχτες είναι συχνά ζεστές. Ο κιρκάδιος ρυθμός με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης επηρεάζεται από τις ώρες της ημέρας.

 2. Προβλήματα εικόνας σώματος: Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ρούχα πέφτουν, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους. Το να νιώθετε αμηχανία με σορτς ή μαγιό μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη, για να μην αναφέρουμε και τα πιο σωματικά προβλήματα: ζέστη, ιδρώτας, ερεθισμός του δέρματος. Το καλοκαίρι, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις από αμηχανία, και αυτό μονάχα εντείνει τα αισθήματα κατάθλιψης.

 3. Η ζέστη: Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και αυτό τους αναγκάζει να ζουν κλεισμένοι σε χώρους με κλιματισμό.

 4. Άγχος: Συγκεκριμένα, σχετίζεται με το κλείσιμο των κύκλων και με ό,τι συνεπάγεται η μετάβαση στις διακοπές. Η τακτοποίηση του σπιτιού, η προετοιμασία των βαλιτσών, η αγορά εισιτηρίων και άλλες εργασίες έρχονται όλα μαζί αυτές τις ζεστές μέρες, γεγονός που καταλήγει να προκαλεί στρες.

 5. Η ποσότητα του φωτός έχει επίσης επίδραση. Παρόλο που, για τους περισσότερους ανθρώπους, το περισσότερο φως αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντίστροφη αντίδραση στο φως. Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν σε κατάθλιψη αν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και φωτεινότερες.

 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής κατάθλιψης

 

 • Ζητήστε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας άτομο ή από έναν ειδικό

 • Σχεδιάστε εκ των προτέρων αυτά που έχετε να κάνετε

 • Φροντίστε να κοιμάστε καλά

 • Μην ξεχνάτε την προσωπική σας υγιεινή

 • Κάντε γυμναστική τακτικά για να ηρεμείτε από το στρες.

 • Εμπιστευθείτε το Dianazen! Προωθεί τη χαλάρωση και την ψυχική ευεξία μειώνοντας την κούραση και την κόπωση με τον πιο φυσικό τρόπο!

Πηγή: adelco.gr

   

   Κατηγορία: Υγεία