Καλοκαιρινός ύπνος και παιδιά

Καθώς η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και η μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να έχουν ένα πιο χαλαρό καθημερινό πρόγραμμα και αυτό επηρεάζει και τον ύπνο τους. Επίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ακόμα άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει και μπορεί να μειώσει το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας.

Η στέρηση ή μείωση του καλοκαιρινού ύπνου στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σε διαβήτη τύπου 2, σε υψηλή αρτηριακή πίεση, σε μείωση της «καλής» χοληστερόλης, αλλά και κατάθλιψη ή εξασθένηση της μνήμης. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η μείωση του ύπνου το καλοκαίρι είναι κάτι το αναπόφευκτο. Υπάρχουν όμως κάποιες λύσεις που θα σας προτείνουμε παρακάτω για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η διαταραχή του καλοκαιρινού ύπνου.

Υιοθετήστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά σας

Το καλοκαίρι τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να κοιμούνται αργά, αλλά να ξυπνούν και πιο αργά. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το επιτρέψετε, αλλά να τηρήσετε τις ώρες που θα κοιμούνται και τις ώρες που θα ξυπνούν ώστε να υπάρχει μία συνέπεια και ένα πρόγραμμα για να εξασφαλίσετε πως θα κοιμούνται αρκετά.

Επιπρόσθετα, μία καθημερινή ρουτίνα πριν από τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει σε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου. Μία ρουτίνα πριν τον ύπνο θα μπορούσε να είναι το βούρτσισμα των δοντιών, το χαμηλωμένο φως, η ανάγνωση μίας ιστορίας πριν τον ύπνο ή ακόμα και ασκήσεις χαλάρωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές – κινητά, tablet κτλ. – πριν τον ύπνο, γιατί μπορεί το μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές συσκευές να επηρεάσει τον ύπνο τους.

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες για τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το καλοκαίρι όσο δύσκολο κι αν είναι να εφαρμόσουμε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα μας, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε για τα παιδιά σας κάποιες υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, όσο πιο δραστήρια είναι τα παιδιά σας μέσα στην ημέρα, τόσο πιο νωρίς θα κοιμηθούν το βράδυ, γιατί θα έχουν κουραστεί. Επίσης, η υγιεινή διατροφή προάγει έναν καλύτερο ύπνο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας λοιπόν, να ασχολούνται με την καθημερινή άσκηση και το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μάθετέ τα και να τρώνε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Διατηρήστε το δωμάτιο του παιδιού σας δροσερό και σκοτεινό

Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας σύμφωνα με την εποχή του χρόνου. Το καλοκαίρι που έχει περισσότερο ήλιο και ζέστη, μπορείτε να τοποθετήσετε κουρτίνες συσκότισης ώστε να κρατήσετε μακριά τον πρωινό ήλιο και το παιδί σας να κοιμηθεί περισσότερο. Επίσης, η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών ύπνου το καλοκαίρι για το παιδί σας, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο του. Εάν ανησυχείτε για το αν θα κρυώσει το βράδυ, βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα του ένα σεντόνι ή μία κουβέρτα.

Ελαχιστοποιήστε τις διαταραχές του ύπνου από το τζετ λαγκ και τις διακοπές

Εάν έχετε προγραμματίσει τις οικογενειακές σας διακοπές ή αν στέλνετε το παιδί σας στην κατασκήνωση, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε πως τα ταξίδια δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο του. Αφήστε τα παιδιά σας, αν είναι εφικτό, να πάρουν μαζί τους το δικό τους μαξιλάρι ή τη δική τους κουβέρτα, γιατί θα τους προσφέρει εκτός από άνεση και συναισθηματική ασφάλεια.

Εάν ταξιδεύετε σε τοποθεσίες όπου η ζώνη ώρας αλλάζει, βεβαιωθείτε πως λίγες μέρες πριν το ταξίδι προσαρμόζετε τον ύπνο τους στη νέα ώρα ώστε να αρχίσουν να συνηθίζουν την αλλαγή της ώρας. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, βεβαιωθείτε ότι τρώνε τα γεύματα τους σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας ζώνης ώρας. Τέλος, αφήστε τα παιδιά να περάσουν χρόνο την ημέρα σε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα ο κιρκαδικός τους ρυθμός στο πρόγραμμα της νέας τοποθεσίας.

 

Πηγή: roxalizo.gr

   

   Κατηγορία: Ζωή, Υγεία