Αντιηλιακή προστασία μαλλιών.

Μπορεί η επιδερμίδα να απαιτεί μεγάλη προσοχή κατά την έκθεσή της στον ήλιο, σίγουρα πάντως δεν είναι η μόνη που κινδυνεύει το καλοκαίρι. Η ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με τη ζέστη και το θαλασσινό ή χλωριωμένο νερό, διασπά τον μίσχο της τρίχας, κάνοντάς την ευάλωτη σε εξωτερικές επιθέσεις, ξηρή, τραχιά και εύθραυστη.

Ο μίσχος της τρίχας είναι το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών, και αποτελείται από πρωτεΐνες που τον προστατεύουν, σχηματίζοντας γύρω του μεμβράνη. Όταν τα μαλλιά είναι υγιή, η συγκεκριμένη μεμβράνη είναι λεία και επιτρέπει την αντανάκλαση του φωτός, διασφαλίζοντας έτσι τη λάμψη των μαλλιών. Με την επίδραση ωστόσο του θαλασσινού νερού, η περιβάλλουσα μεμβράνη αλλοιώνεται και διασπάται, επιτρέποντας την εύκολη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στον μίσχο της τρίχας, η οποία στη συνέχεια οξειδώνει τη μελανίνη και καταστρέφει τα ιχνοστοιχεία, που προσδίδουν δύναμη στα μαλλιά.

Συνεπώς, μπορεί τα μαλλιά να μην κινδυνεύουν από ηλίαση, έγκαυμα ή μελάνωμα, χρειάζονται όμως εξίσου συστηματική περιποίηση και υψηλή αντιηλιακή προστασία! Διαβάζοντας τις παρακάτω συμβουλές, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε το καλοκαίρι περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανή «κακοποίηση» των μαλλιών σας.

Φοράτε πάντα καπέλο με μεγάλο γείσο ή μαντήλι όταν κάθεστε στον ήλιο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό μαλλιών σε spray, λάδι, ή γαλάκτωμα που, εκτός από αντιηλιακή προστασία, προσφέρει ενυδάτωση και αντιγηραντική φροντίδα. Απλώνετε το προϊόν σε όλη την επιφάνεια των μαλλιών πριν την ηλιοθεραπεία, ανανεώνοντάς το με την ίδια συχνότητα που ανανεώνετε το αντιηλιακό σώματος ή προσώπου.

Βρέχετε πάντα τα μαλλιά σας πριν κολυμπήσετε, ώστε η απορρόφηση του θαλασσινού ή χλωριωμένου νερού να είναι μικρότερη.

Ξεπλένετε καλά τα μαλλιά σας μετά το μπάνιο, αποφεύγοντας το ζεστό νερό, που αφυδατώνει την τρίχα.

Προτιμάτε τον συνδυασμό ενυδατικού σαμπουάν και conditioner από σειρές προϊόντων ειδικά σχεδιασμένες να απομακρύνουν το αλάτι της θάλασσας και να ελαχιστοποιούν τις φθορές από το περιβάλλον.

Χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ενυδατική μάσκα μαλλιών, ιδίως αν έχετε βαμμένα μαλλιά, με τα οποία το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερα σκληρό, κάνοντάς τα σκληρά και θαμπά. Η μάσκα περιέχει υψηλά επίπεδα μαλακτικών και ενυδατικών συστατικών, βοηθώντας το χρώμα να παραμείνει ζωντανό και λαμπερό μέχρι την επόμενη βαφή.

Αποφεύγετε το πιστολάκι, το ψαλίδι και άλλες παρεμφερείς «θερμές» ηλεκτρικές συσκευές που επιβαρύνουν την τρίχα. Αν επιμένετε πάντως να τις χρησιμοποιείτε, απλώνετε πάντα ενυδατική μάσκα πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα μαλλιά σας.

Αντιμετωπίζετε το φριζάρισμα με προϊόντα περιποίησης σε μορφή serum που έχουν βάση τη σιλικόνη. Το συγκεκριμένο συστατικό είναι μη λιπαρό, απλώνεται ομοιόμορφα στα μαλλιά και τους χαρίζει απαλότητα και ευλυγισία.

Καθαρίζετε τις άκρες των μαλλιών σας κάθε 6-8 εβδομάδες. Τα μαλλιά μακραίνουν γρηγορότερα τους θερμούς μήνες και το φριζάρισμα είναι συχνότερο λόγω της υγρασίας, συνεπώς το κούρεμα των άκρων βοηθάει στην ενδυνάμωσή τους και την αποφυγή της «ψαλίδας».

Καταναλώνετε καθημερινά επαρκή ποσότητα υγρών, η οποία διασφαλίζει την υγεία και σωστή ενυδάτωση της τρίχας.