Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Αναμφησβητητα. Αυτο ισχύει και σε καλοήθεις παθήσεις αλλά και σε αρκετές κακοήθεις πχ. καρκινος.Οι προληπτικές εξετάσεις αποκτούν ανεκτίμητη αξία ,διότι αν η κακοήθης ασθένεια διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται όμως και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών ευρημάτων όπως πχ. σάκχαρο, χοληστερινη, ουρικο οξύ που αν δεν αντιμετωπίσουν ,αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου.
Ο  προληπτικός   έλεγχος καλό είναι να γίνεται μετά τα 40 χρόνια ηλικίας του ατόμου, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν επιβαρυμένο ιστορικό μέσα στην οικογένεια με άλλα μέλη που έχουν εμφανίσει κάποια νόσο (καρκίνος, χοληστερίνη, διαβήτης, έμφραγμα)όπου θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους και να κάνουν συχνότερα και πολύ νωρίτερα τους ελέγχους αυτούς.
Άνδρες και γυναίκες πρέπει να κάνουν  έλεγχο σε ουρία, χοληστερίνη, διαβήτη, ουρικό οξύ, τριγλυκεριδια, ΤΚΕ(καθίζηση),HDL(καλή χοληστερίνη)και LDL(κακή χοληστερίνη).Ο γιατρός θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα και θα αποφασίσει αν θα επακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις η όχι, δεδομένου ότι ένα άτομο αν υπάρξει λόγος μπορεί να υποβληθεί σε πληθώρα εξετάσεων.
Μια ιδιαίτερη κατηγορία  όπως ειναι οι καπνιστές θα πρέπει να υποβάλλονται και σε ακτινογραφία θώρακος πέραν των 40 ετων. Επισης άνδρες άνω των 55 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε PSA (ειδική εξέταση για να διαγνωστεί ο καρκίνος του προστάτη).
Τέλος οι γυναίκες δεν πρέπει  να αμελούν το ετήσιο  ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αμεσως όταν αρχίζουν την ενεργή σεξουαλική  ζωή και οι μεγαλύτερες άνω των 40 ετών την ετήσια ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Η μαστογραφία είναι αναγκαία για όλες τις γυναίκες μια φορά τον χρόνο.» μόνο με αυτόν τον τρόπο εντοπίζουμε την νόσο και  την αντιμετωπίζουμε στα πρώιμα στάδια που είναι και ιάσιμα» αναφέρει η καθηγήτρια του ΑΠΑ Κα Μουζάκη. Φυσικά οι γυναίκες που έχουν ιστορικό επιβαρυμένο και μέλος στην οικογένεια που νοσει, πρεπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που ενεφανησε το συγγενικό πρόσωπο.
Ιδανική μέθοδος είναι η ψηφιακή μαστογραφία.
Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που μπορεί κανείς να προγραμματίσει τον προληπτικό έλεγχο για τον ίδιο άλλα και για τα μέλη της οικογενείας και αυτό διότι η υγεία είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου άλλα και υποχρέωση προς τον εαυτό του και τα άτομα που αγάπα.

 

Από τους Φαρμακοποιούς: Μαμαη Ιωάννα & Κροντηρη Θάνο

 

 

 

   

Ετικέτες: , ,

   Κατηγορία: Διάφορες Ειδήσεις, Υγεία